DEN HAAG - Minister Hans Hillen van Defensie is bezorgd over de steeds grotere rol die huurlingen en private beveiligers spelen in gewapende conflicten.

Hij zei dat woensdag naar aanleiding van een rapport van de Verenigde Naties, waarin wordt gesproken over een ''alarmerende opleving'' van deze inzet.

In het rapport staat dat huurlingen in Ivoorkust en Libië betrokken zouden zijn geweest bij verkrachtingen, martelingen en standrechtelijke executies.

''Dit zijn natuurlijk extreme voorbeelden, maar het geweldsmonopolie ligt niet voor niets bij de overheid'', aldus Hillen.

Hij staat zelf terughoudend tegenover het inhuren van private beveiligers, bijvoorbeeld om hen mee te laten varen op Nederlandse koopvaardijschepen die door wateren moeten waar piraten actief zijn.

Reguleren

De VN pleiten ervoor de inzet van private beveiligingsbedrijven beter te reguleren, onder meer omdat nu niet duidelijk is wie verantwoording moet afleggen voor gemaakte fouten.

Hillen stelt dat controle en regulatie alleen mogelijk is als het oppergezag bij de overheid ligt. ''Alleen dan kun je voorkomen dat er een escalatie plaatsvindt.''

Bezuinigen

Hillen vindt het ook moeilijk uit te leggen dat landen aan de ene kant moeten bezuinigen op Defensie en er aan de andere kant meer geld naar de private beveiligingsbedrijven gaat. Volgens de VN gaat in de branche naar schatting jaarlijks 20 tot 100 miljard dollar om (14 tot 73 miljard euro). Defensie moet in de komende vier jaar 1 miljard euro bezuinigen.

Hillen gaat de problematiek rondom huurlingen en private beveiligers ter sprake brengen op de eerstvolgende vergaderingen van de NAVO en de EU.