DEN HAAG - VVD-Tweede Kamerlid Tamara Venrooy legt zich niet neer bij de boodschap van de zorgverzekeraars die zeggen niet uit de voeten te kunnen met de voorstellen van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid).

De bewindsvrouw wil een vergoedingsregeling voor gehandicapten en chronisch zieken die geen beroep meer kunnen doen op het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee ze nu nog zelf zorg regelen.

''Ik geloof niet dat de zorgverzekeraars dit niet kunnen. Ze zijn er al jaren mee bezig. Ik zie dat gevestigde belangen een rol spelen, maar ze moeten meebewegen.

Ik vind het typisch een geval van wel de lusten maar niet de lasten willen'', stelt Venrooy.

Oppositie

Oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie zien de kritiek van de zorgverzekeraars juist als steun voor hun pleidooi om de veranderingen per 2012 uit te stellen. De Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over haar plannen met het pgb.

Zo'n 130.000 mensen regelen nu zorg via de regeling. Veldhuijzen van Zanten gooit het roer om met als doel in 2015 een kostenoverschrijding van circa 700 miljoen euro te voorkomen.

ZZP'ers

De inzet van flexibele zorgverleners moet daarbij helpen. Venrooy wil dat die zzp'ers eerder dan pas in de loop van 2012 bezig gaan.

''Nu lijken alleen de traditionele zorgaanbieders in beeld te komen, terwijl de bewindsvrouw toch innovatie zorg wil.'' Ook de oppositie maakt zich daar zorgen over.

Afhaken

Esmé Wiegman (ChristenUnie) vreest dat zonder goede hulp op maat familieleden die nu voor een dement familielid zorgen te zwaar belast raken, afhaken waardoor duurdere zorg nodig is.

''Er wordt een bureaucratisch monster opgetuigd. En als het nou nog eens geld zou opleveren, maar dat gaat niet gebeuren.''

Kaartenhuis

Linda Voortman (GroenLinks) stelt: ''Dit kan zo niet''. Zij vindt dat de pgb-plannen als een kaartenhuis in elkaar storten. Voor Pia Dijkstra (D66) is het helder. ''Dit komt absoluut niet goed per 2012.

Het zorgkantoor wordt bepalend en alle regie wordt bij de mensen weggehaald.'' Ook de SGP is kritisch. ''Ik heb niet het idee dat we hier het ei van Columbus in handen hebben'', meent Kees van der Staaij (SGP).