DEN HAAG - De Tweede Kamer is nog niet zo ver om al het groene licht te geven voor het reddingspakket voor de eurozone en voor Griekenland waarover de leiders van de 17 eurolanden het vorige week in Brussel eens werden.

De plannen moeten eerst worden uitgewerkt, vindt een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks.

De meeste partijen vinden het Griekse plan voor een referendum ongewenst, onbegrijpelijk en onverstandig.

Wat PvdA en CDA betreft moet het referendum van tafel en moet premier Mark Rutte zich daar voor inzetten. De PvdA vond de reactie van Rutte op het referendum ''veel te laconiek''.

Rutte

Premier Mark Rutte gaat er ''alles aan doen’’ om de Griekse regering af te brengen van haar plannen voor een referendum over de redding van de eurozone. Dat zei hij in de Tweede Kamer.

Maar Rutte gaf toe dat hij de Grieken niet kan tegenhouden. Houden ze vast aan het referendumplan, dan zal hij er op aandringen dat het een beperkt referendum is dat zo snel mogelijk plaatsvindt en zo min mogelijk de uitwerking van het volledige plan voor de redding van de eurozone belemmert.

Papandreou

Rutte gaf eerlijk toe dat de kans niet zo groot is dat de euroleiders die woensdag met de Griekse premier George Papandreou praten hem kunnen overhalen. De terugvaloptie moet dan een beperkt referendum zijn met zo min mogelijk schade en risico's voor het reddingspakket voor de euro.

De uitwerking van het pakket moet nog wel gebeuren, zei Rutte in lijn met een meerderheid van de Kamer. Het vragen van groen licht aan de Kamer is nu dan ook niet aan de orde, aldus de premier.

De partijen die het kabinet tot nog toe hebben gesteund in de bestrijding van de eurocrisis waren dinsdagavond verdeeld over de afspraken van de euroleiders.

Zwak

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vindt het pakket nog ''te zwak'' om mee in te kunnen stemmen. ''Het pakket was al niet sterk genoeg en zeker nu de Grieken er een bom onder leggen, is het feitelijk van tafel'', zei Plasterk.

Maar ook als het Griekse referendum wordt afgeblazen, zijn er in het pakket wat hem betreft op cruciale punten ''te veel onduidelijkheden, onzekerheden en afhankelijkheden om nu het groene licht te kunnen geven''.

D66

Ook D66 is nog niet tevreden. ''Dit akkoord is niet genoeg, nog niet'', stelde Wouter Koolmees. ''Dit pakket maakt de verwachtingen niet waar'', zei Jolande Sap (GroenLinks).

Dat Rutte het pakket eerder een ''big bazooka'' noemde, vindt D66 ongepast. ''Stop met de zaken rooskleuriger voor te doen'', aldus Koolmees.

Volgende termijn

VVD en PvdA vinden ook dat de Grieken niet zo maar kunnen rekenen op de volgende tranche van 8 miljard euro van de vorig jaar toegezegde lening. ''Als Griekenland zelf zegt 'we trekken de stekker eruit', wat voor zin heeft het dan om grote bedragen erin te pompen?'', zei Plasterk.

Als het referendum doorgang vindt, dan zou dat volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) inderdaad een eventuele uitbetaling van een volgende termijn noodhulp aan het land van 8 miljard euro problematiseren.

''Dit doorkruist de planning van het IMF en de eurozone. Het problematiseert die hele zesde tranche'', zei De Jager.

Volgens De Jager moet het IMF beslissingen nemen over het al dan niet toekennen van de volgende termijn. ''Ik kan me voorstellen dat het voor het IMF heel lastig wordt als er onzekerheid is over de houdbaarheid.''

Geldmachine

SP en PVV zijn tegen het pakket. Het vormt geen redding maar eerder een scenario voor een nieuwe crisis, stelde SP-Kamerlid Ewout Irrgang.

Volgens de SP wordt het opgetuigde noodfonds gepresenteerd als een gratis geldmachine, maar worden in werkelijkheid overheden opgezadeld met veel meer risico's. ''Net als bij de banken gebeurde in de aanloop naar de kredietcrisis'', aldus Irrgang, volgens wie ''de Europese boot lijkt te zinken''.

Woekerpolis

De constructie waarbij eurolanden garanties geven op staatsobligaties staat volgens de SP gelijk aan ''een financiële woekerpolis''. GroenLinks-leider Jolande Sap zei over het noodfonds dat dit haar doet denken aan ''exotische constructies die de kredietcrisis hebben laten ontstaan.''

''We moeten niet teruggrijpen naar foute financiële constructies die zaken uit de hand hebben laten lopen'', aldus Sap.

Tweede Kamer bekijkt reddingspakket