DEN HAAG - Verdachten die meerdere misdrijven hebben begaan, moeten hogere straffen kunnen krijgen.

Nu is de extra straf die een meervoudige dader kan krijgen nog aan een maximum gebonden, maar de PVV wil daar vanaf.

Daarvoor pleitte de PVV-Kamerlid Lilian Helder dinsdag bij het Kamerdebat over de begroting van Veiligheid en Justitie.

Een meervoudige verkrachter kan hoogstens 12 jaar krijgen voor één verkrachting en 4 jaar extra voor de andere vergrijpen. De PVV wil af van dit plafond van een derde extra straf.

Ouders

Madeleine van Toorenburg van het CDA pleitte tijdens het debat dat de politie ouders van vermiste en ontspoorde kinderen serieuzer moet nemen.

Zo moet de politie meteen in actie komen als een ouder meldt dat zijn kind weg is maar wel op bijvoorbeeld Hyves zit. ''De politie mag nu nog niet meteen kijken waar het kind op de computer zit. Daarvoor moet er eerst een misdrijf zijn. Terwijl we zo een kind uit handen van een handelaar of loverboy zouden kunnen houden!''

Betrokken

Het CDA wil ook dat ouders van ontspoorde kinderen vanaf de aanhouding tot en met het einde van de straf steeds bij hun kroost betrokken zijn. Nu zien ouders te weinig hoe een kind reageert, bijvoorbeeld tijdens de confrontatie met een slachtoffer. En dat is voor een goede begeleiding wel nodig, vindt Van Toorenburg.

Ze pleitte er ook voor dat de politie naar Engels voorbeeld meer met winkeliers, de horeca en bewoners gaat overleggen over de prioriteiten die de wijkagent moet leggen in een buurt.

Het publiek kan dan aangeven waar de grootste problemen liggen. Van Toorenburg vroeg de bewindslieden van Veiligheid en Justitie om hier een proef mee te beginnen.