DEN HAAG - Het bieden van een ''min of meer gegarandeerd pensioen'' blijft het uitgangspunt van het vernieuwde Nederlandse pensioenstelsel.

Dit zei minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken dinsdag op een bijeenkomst bij verzekeringsmaatschappij Aegon in Den Haag.

''Het uiteindelijke pensioenbedrag kunnen we niet helemaal garanderen, maar wel het bedrag dat nu naar beste weten gerealiseerd kan worden'', zei Kamp.

Volgens de minister kan op basis van de huidige verwachtingen over het rendement op beleggingen redelijk worden vastgesteld hoe hoog een uiteindelijk pensioenbedrag zal uitvallen. Een waterdichte garantie biedt dit volgens hem echter niet.

De minister sloot niet uit dat de pensioenen in 2013 gekort moeten worden. Hij schoof de verantwoordelijkheid hiervoor echter deels af op de grootste vakbond, FNV Bondgenoten. ''De pensioenfondsen PME en PMT, die de laagste dekkingsgraad en dus de grootste problemen hebben, worden bestuurd door FNV Bondgenoten. Zij hebben daarom wat uit te leggen.''

Wanbeleid

Volgens CNV-voorzitter Jaap Smit is het juist de schuld van ''2 decennia wanbeleid door de financiële sector'' dat veel pensioenfondsen er zo slecht voor staan. ''Het is niet eerlijk om te zeggen dat vakbonden geen pensioenfondsen kunnen besturen'', zei Smit in een op de uitspraken van Kamp volgende paneldiscussie.