AMSTERDAM - De voltallige CDA-fractie wil dat de jonge Angolees Mauro Manuel in Nederland de aanvraag van een studievisum mag afwachten.

Bekijk alle lezersfoto's op NUfoto

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) moet wat het CDA betreft in die procedure snel een besluit nemen, zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma na beraad van de fractie. ''We geven hem nu het perspectief dat hij hier in Nederland de aanvraag kan afwachten. Dat is meer dan donderdag geboden kon worden.''

De Tweede Kamer stemt nog dinsdagmiddag over de eerder aangehouden moties over de situatie van de jonge Angolees Mauro Manuel. GroenLinks zei geen behoefte meer te hebben aan een heropening van het debat over Mauro.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is het tijd om duidelijkheid te scheppen voor Mauro en zijn pleegouders.

Wilders

Hoe regeringspartij CDA is omgegaan met de kwestie-Mauro is 'niet voor herhaling vatbaar'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders dinsdagmiddag na afloop van een overleg met Van Haersma Buma en fractievoorzitter Stef Blok van de VVD.

Ook Blok was niet tevreden met de opstelling van het CDA. "Het is een andere oplossing dan wij zouden kiezen", zei hij. Om eraan toe te voegen dat met het CDA 'gelukkig' nog goed kan worden samengewerkt.

Eensgezind

Buma benadrukte dat alle 21 leden van de CDA-fractie eensgezind zijn. Van Haersma Buma verwacht voor deze oplossing ook steun van de rest van de Tweede Kamer. ''De Kamer weet dat andere oplossingen niet konden en ook niet gevonden zullen worden.''

Hij erkende dat er wisselende signalen zijn of Mauro wel een studievisum wil aanvragen. ''Hij studeert nu al. Deze kans kan hij aangrijpen.''

Koppejan en Ferrier

CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan is blij met de inzet van de CDA-fractie om de jonge Angolees Mauro Manuel in Nederland de aanvraag voor een studievisum te laten afwachten.

''Mauro kan blijven, hij kan de aanvraag hier afwachten en zijn leven voortzetten zoals hij dat nu heeft. Hier staat een gelukkige christendemocraat.''

Fractiegenote Kathleen Ferrier vindt dat de fractie van het CDA ''heel goed'' uit de kwestie rond de jonge asielzoeker Mauro is gekomen. Ze zei dinsdagmiddag na afloop van het fractieoverleg dat het belangrijk is ''dat Mauro hier kan blijven en dat hij niet naar Angola moet om een studievisum aan te vragen''.

De afgelopen dagen was er verdeeldheid binnen de CDA-fractie. Koppejan en Kathleen Ferrier weigerden te accepteren dat Mauro het land zou uit moeten, ook niet voor het aanvragen van een studievisum.

Geen oplossing

Het CDA biedt volgens oppositiepartijen PvdA en D66 de Angolese jongen Mauro Manuel geen oplossing door te stellen dat hij de aanvraag voor een studievisum in Nederland moet kunnen afwachten.

Tweede Kamerlid Hans Spekman van de PvdA en zijn D66-collega Gerard Schouw verweten dinsdag het CDA vooral bezig te zijn eigen problemen in de regeringsfractie op te lossen.

''Het CDA lost zo iets op voor zichzelf en niet voor Mauro'', aldus Spekman. Volgens Schouw blijft voor Mauro de onduidelijkheid of hij op grond van een studievisum kan blijven.

Tofik Dibi van GroenLinks stelde: ''Dit is een oplossing voor het CDA, niet voor Mauro.'' Zo moet de jongen volgens Dibi als hij een studievisum krijgt ''over 2 jaar alsnog weg''.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen vindt de CDA-oplossing ''teleurstellend''. ''Dit is een zwaard van Damocles dat boven het hoofd van Mauro hangt en waarvoor de oppositie steeds heeft gewaarschuwd. Als hij de studie niet redt, moet hij alsnog terug. Dit biedt geen zekerheid aan Mauro en zijn pleegouders.''

Spannend

Mauro zelf vindt de uren die voor hem liggen, waarin over zijn lot in Nederland zal worden beslist, 'best wel spannend'. Dat zei hij dinsdag bij aankomst bij het Kamergebouw.

''Het is goed dat ik niet alleen sta. Dat zo veel mensen achter je staan, dat geeft je wel hoop'', aldus de jonge Angolees.

Zijn pleegmoeder wil 'een gegeven paard niet in de bek' kijken, als er toch nog iets voor Mauro uitkomt. Maar 'het probleem ligt weer op zijn bordje', zei ze.

De moeder wil er niet alleen het CDA op aankijken. Ook de VVD en de PVV zijn verantwoordelijk, stelde ze.

Verblijfsvergunning

Vorige week besloot minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning en moet worden uitgezet naar zijn geboorteland Angola.

Door het gevonden compromis kan Mauro de aanvraag van een studievisum in Nederland afwachten en hoeft hij daarvoor niet naar zijn geboorteland. Minister Leers moet hiervoor nog wel toestemming geven. Vorige week wees hij een vergelijkbaar verzoek van GroenLinks en D66 nog af. Met de steun van het CDA is er een Kamermeerderheid en kan de bewindsman gedwongen worden.

Actie

Initiatiefnemer Henk Nijhof is zeer tevreden over de opkomst bij de actie voor de jonge Angolees Mauro Manuel die dinsdagmiddag voor het Tweede Kamergebouw plaatsvindt.

Bij de demonstratie voor Mauro zijn ongeveer 500 aanwezigen, meldt organisator Defence for Children. Onder wie bekende Nederlanders als Freek de Jonge en Margriet Eshuijs. ''De sfeer is prima. Ik heb begrepen dat Mauro het ook fijn en hartverwarmend vindt'', aldus Nijhof, die partijvoorzitter van GroenLinks is.

Zanger Dinand Woesthof van Kane zei te hopen dat ''er een golf van genade over dit land komt, in plaats van golf van eruit gooien''. ''We zijn hier om te zeggen dat het anders moet.'' Kane verzorgde ook een optreden bij de Mauro-actie. De band speelde het nummer No Surrender.

Kamerleden van onder meer PvdA, SP, GroenLinks, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zijn bij de actie aanwezig.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Mauro op Plein Den Haag