DEN HAAG - Mensen die een nacht in de politiecel moeten doorbrengen om hun roes uit te slapen, moeten zelf opdraaien voor de kosten. Dronkaards hoeven niet hun roes uit te slapen op kosten van de staat.

Dat heeft de VVD dinsdag naar voren gebracht bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

''De Nederlandse politie runt nu eenmaal geen hotel", vindt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis. De zuiplappen kosten geld en vormen een risico voor de agenten die hen insluiten.

PvdA en ChristenUnie vroegen zich af hoe ver dit moet gaan. ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wilde van Hennis weten of verdachten van andere delicten ook gaan bijdragen aan de kosten. Maar Hennis hield het erop dat ze dit wil beperken tot mensen die onder invloed van drank of drugs in de politiecel belanden.

Motorclubs

Verder vindt de VVD dat de bewindslieden van Justitie werk moeten maken van de aanpak van 'outlaw' motorclubs. De liberalen zijn deze clubs ''spuugzat" en vragen zich af waarom het politie en justitie nog niet is gelukt ze als criminele organisaties te bestempelen.

Hennis vindt dat de geloofwaardigheid van de rechtsstaat in het geding is als er niet goed tegen de motorclubs wordt opgetreden. Ze vraagt zich af of de wet moet worden veranderd om een goede aanpak mogelijk te maken.