
'Uitzetting Mauro in strijd met kinderverdrag'
Daarvoor waarschuwt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, maandag.
De Nederlandse regering heeft beide verdragen erkend. ''Wij spreken nooit over specifieke gevallen'', stelt een zegsvrouw van Unicef.
''En het beleid van het kabinet is niet in strijd met de verdragen. Maar het uitzetten van een minderjarige jongen die al meer dan 5 jaar in Nederland woont, is dat wel.''
Mogelijk compromis
Mauro kan misschien in Nederland blijven in afwachting van een studieaanvraag. Volgens RTL Nieuws en de NOS wordt daar achter de schermen in politiek Den Haag over gesproken.
Het CDA zoekt samen met de oppositie naar een oplossing rond de 18-jarige asielzoeker. Hij moet Nederland uit. Hij zou een studievisum kunnen krijgen, maar die moet hij eigenlijk in zijn geboorteland Angola aanvragen.
Curacao
Als Mauro niet in het 'racistische Nederland' mag blijven, moet Curaçao hem opnemen. Dat vindt voorzitter van het parlement van Curaçao Ivar Asjes, schrijft hij op zijn Facebook-pagina.
Asjes zou aan minister van justitie van Curaçao Elmer Wilsoe hebben gevraagd alles in orde te maken. Ook de pleegfamilie is volgens de voorzitter van het parlement welkom op het Caribische eiland. De kans dat Mauro naar Curaçao verhuist, lijkt overigens klein.
Niet gelukkig
De organisatie Defence for Children is niet gelukkig met het compromis dat in Den Haag in de maak zou zijn om de Angolese asielzoeker Mauro Manuel toch in Nederland te houden.
Volgens ingewijden komt er dinsdag in de Tweede Kamer een voorstel ter tafel dat Mauro in Nederland de aanvraag van een studievisum mag afwachten. Normaal moet deze in het land van geboorte worden aangevraagd.
Structureel probleem
''Natuurlijk is Mauro blij als hij kan blijven’’, stelt Carla van Os van de organisatie. ''Maar deze constructie gaat helemaal voorbij aan het structurele probleem.’’
Het zal niet lang duren voordat de volgende soortgelijke zaak zich aandient, voorspelt Defence for Children. ''De politiek heeft nu misschien een praktische oplossing bedacht die de coalitie kan redden. Maar de discussie over de rechten van pleegkinderen die hier al jarenlang in onzekerheid verkeren, gaat het kabinet weer uit de weg.''
Open brief
De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF heeft minister Gerd Leers (Immigratie) maandag in een open brief met klem gevraagd om Mauro een verblijfsvergunning toe te kennen. Oud-premier en CDA-prominent Ruud Lubbers is voorzitter van de organisatie.
Het UAF sluit zich daarmee aan bij de oproep van 12 hoogleraren migratierecht die aangegeven hebben dat de minister, op grond van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens, daartoe bevoegd is.
''De naar schatting 20 jongeren in vergelijkbare omstandigheden zouden eveneens een verblijfsvergunning moeten krijgen'', staat in de brief.
Mocht Mauro geen andere uitweg resten dan een aanvraag in te dienen op grond van studie, en hij besluit om dat te doen, dan is het UAF bereid om hem daarbij te ondersteunen. Het UAF noemt het essentieel dat hij daarvoor niet eerst terug hoeft naar Angola.