LEIDEN - Mauro doet een laatste emotionele oproep aan de leden van de Tweede Kamer om in Nederland te mogen blijven.

Hij doet dat in een verklaring die dinsdag in Den Haag wordt uitgedeeld, de dag waarop de Kamer debatteert over Mauro Manuel.

De 18-jarige jongen is dinsdag aanwezig bij een manifestatie op het Plein met sympathisanten. ''Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland. Laat mij alstublieft voor altijd hier blijven'', schrijft Mauro in de tekst.

Mauro is naar eigen zeggen 'tegen wil en dank' symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. "Veel liever ben ik een symbool van integratie in de Nederlandse samenleving. Iets waaraan in Nederland zoveel belang wordt gehecht."

Voorbeeld

''Mijn toekomst ligt in Nederland. Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang'', benadrukt Mauro. ''Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren en ik wil als voetballer het Nederlands elftal kampioen zien worden.''

Mauro bedankt in zijn boodschap alle Kamerleden die hem steunen. ''Ik hoop zo dat u dit blijft doen en dat u de collega's die nog twijfelen, kunt overtuigen. Dit is mijn laatste kans om u te vragen mij een verblijfsvergunning te geven."

Leers

Vorige week besloot minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning en moet worden uitgezet naar zijn geboorteland Angola. Hij kan hoogstens een studievisum kan aanvragen, zo besloot het CDA in de discussie die op het nieuws volgde.

De Mauro-zaak zorgde voor een grote crisis binnen het CDA en mogelijk binnen de coalitie. Koppejan en zijn collega-Kamerlid Kathleen Ferrier leken de CDA-lijn te steunen, maar kwamen hier later op terug. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.