AMSTERDAM - De Stadsregio Amsterdam wil het openbaar vervoer in de hoofdstad pas begin 2015 aanbesteed hebben.

In een maandag verstuurde brief vraagt zij minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur hiervoor om toestemming.

De minister wil dat Amsterdam, Rotterdam en Den Haag het ov per 1 januari 2013 openbaar aanbesteden. In de rest van het land gebeurt dat al. Hierdoor zal 120 miljoen euro worden bezuinigd.

In de drie steden zijn nu gemeentelijke openbaarvervoerbedrijven (GVB, RET, HTM) actief, maar de wet schrijft voor dat via een aanbestedingsprocedure ook andere vervoerders moeten kunnen bieden op die klus. Hiervoor heeft de Stadsregio Amsterdam nu uitstel aangevraagd, omdat het zegt meer tijd nodig te hebben.

Eén partij

De organisatie wil al het ov (bus, tram en metro) door één partij laten uitvoeren en het lukt naar eigen zeggen niet om zo’n procedure voor 1 januari 2013 af te ronden.

Het Amsterdamse ov-bedrijf GVB verzorgt momenteel al het ov in de hoofdstad en zou dat eigenlijk tot en met 2017 doen. Die overeenkomst wordt dus echter per begin 2013 ongeldig. Schultz van Haegen heeft de ingangsdatum voor de drie grote steden overigens al eens een jaar verschoven.

Naast de verplichting om openbaar aan te besteden, krijgen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag ook minder geld van de minister voor het openbaar vervoer. Deze plannen hebben al tot meerdere stakingen geleid in het ov in de drie grote steden.

HTM

De Haagse stadsvervoerder HTM mag met het busbedrijf Qbuzz samenwerken bij de openbare aanbesteding van het busvervoer in de Haagse regio, zo heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald.

HTM en Qbuzz willen een gezamenlijk bedrijf oprichten, dat gaat proberen de opdracht voor het busvervoer in de Haagse regio te winnen voor de periode 2012-2017.

Uit onderzoek van de NMa is gebleken dat deze samenwerking de concurrentie bij de aanbesteding niet verstoord, aldus de kartelwaakhond maandag.