AMSTERDAM - De PVV ziet voorlopig af van het idee om een belasting op softdrugs in te voeren.

Kamerlid Ronald van Vliet (PVV) heeft weliswaar aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) gevraagd wat de mogelijkheden daartoe zijn, maar laat het daar voorlopig bij.

Dat bleek maandag tijdens de behandeling van het Belastingplan 2012 in de Kamer.

In een vragenronde voorafgaand aan het debat had Van Vliet gevraagd of het niet mogelijk was of een 'bijzondere verbruiksbelasting met betrekking tot drugs' kan worden opgelegd. Weekers liet weten dat dit niet mogelijk is, omdat geen belasting kan worden geheven op verboden goederen.

In het AD liet Van Vliet maandag weten met dit antwoord geen genoegen te nemen en hij kondigde aan tijdens het debat te vragen of er niet toch een mogelijkheid bestaat om belasting te heffen. Nu wordt bezuinigd mag de drugsgebruiker ook wel wat bijdragen. "Weekers kan ook wel eens creatief zijn."

Orde van de dag

Tijdens het debat bleek dat Van Vliet zijn plannen inmiddels heeft laten varen. "Ik ga er verder niets aan doen, daar kan ik duidelijk over zijn." Hij heeft weliswaar vragen over de mogelijkheid van zo'n belasting gesteld, maar is daarna overgegaan tot de 'orde van de dag'. "Op dit punt kom ik niet terug." Hij herhaalde verder dat zijn partij tegen het legaliseren van softdrugs is.

D66 reageerde teleurgesteld op de terugtrekkende beweging van Van Vliet. Het belasten van softdrugs staat in het verkiezingsprogramma van de sociaalliberalen. Het zou zo'n tweehonderd miljoen euro kunnen opleveren. "Jammer dat u terugkomt op dit bericht", zei Wouter Koolmees. "We kunnen er allemaal goede dingen mee doen."

Koolmees vroeg nog aan Van Vliet of hij wel iets ziet in het belasten van softdrugs zonder het te legaliseren. "Dat wil ik eerst graag met mijn fractie bespreken", aldus de PVV'er.