DEN HAAG - De VVD is bezorgd over de gevolgen als jonge wetenschappelijk onderzoekers en promovendi afkomstig uit het buitenland hun belastingvoordelen in Nederland kwijtraken.

Het kabinet wil het belastingvoordeel voor expats alleen nog geven bij een bruto inkomen van minimaal 70.000 euro. Jonge onderzoekers voldoen daar vaak niet aan.

Volgens de VVD dreigt Nederland daarmee onaantrekkelijk te worden voor buitenlandse onderzoekers, terwijl die groep volgens VVD-Kamerlid Matthijs Huizing ''zeer belangrijk is voor de BV Nederland''.

Volgens Huizing blijft de helft van hen uiteindelijk in Nederland hangen en zijn zij belangrijk voor bedrijven in de sector van hoogwaardige technologie.

D66-Kamerlid Wouter Koolmees pleitte ervoor om leraren op internationale scholen uit te sluiten van de aanscherping van de expat-regeling zoals staatssecretaris Frans Weekers van Financiën die voor ogen heeft.

Farshad Bashir (SP) wil de expatregeling uitbreiden met een maximumsalaris in plaats van een minimumeis.

Bizar

Ook GroenLinks vindt het bizar dat een buitenlandse expat met een inkomen van een half miljoen wel het belastingvoordeel krijgt, maar een wetenschapper die minder dan 70.000 verdient dat niet krijgt. Nederland is een belastingparadijs voor multinationals met een ''brievenbus op de Amsterdamse Zuidas'', zei Bruno Braakhuis verder.

PvdA-Kamerlid Ed Groot bekritiseerde het afschaffen door Weekers van zeven belastingen af, die volgens hem juist veel opbrengen en waar de inningskosten laag zijn.

''Belasting op frisdrank is goed tegen obesitas, een belasting op leiding- en grondwater stimuleert juist het zuinig gebruik van water. Onbegrijpelijk dat de staatssecretaris ze afschaft", vertekt Groot.

Verlenging

Huizing zei verder dat hij sympathiek staat tegenover een verlenging van de verlaging van de overdrachtsbelasting, mits dat binnen de budgettaire mogelijkheden behoort. Dat zal volgend voorjaar aan de orde komen.