DEN HAAG - Bij de pogingen om het WK voetbal in 2018 binnen te halen, was er vooraf onvoldoende nagedacht over het proces, ontbrak het aan een structuur waarbinnen partijen samenwerkten en werd de Tweede Kamer er te laat bij betrokken.

Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Berenschot dat door minister Edith Schippers (Sport) was gevraagd het verloop van het WK-bid te onderzoeken en aan te geven welke lessen er te trekken zijn voor het binnenhalen van grote sportevenementen.

Ingewijden bevestigden zondag berichtgeving door RTL Nieuws over het nog geheime rapport. De onderzoekers bekeken het verloop van het WK-bid ten tijde dat de overheid erbij betrokken was.

Het gaat om de periode voorjaar 2007 tot 2 december 2010, toen Rusland als organisator van het WK werd gekozen. Ze concluderen dat bij een volgende keer de minister van Sport de voor iedereen duidelijke projectleider moet zijn en dat de Tweede Kamer steeds erbij betrokken moet worden.

Teruggestort

Van het budget van 4,5 miljoen euro voor het WK-bid bleef uiteindelijk ruim 1,6 miljoen over. De KNVB heeft dit bedrag inmiddels teruggestort.

In een reactie laat een woordvoerder van Schippers weten dat de minister het Berenschot-rapport en de aanbevelingen waardevol vindt. ''In het bijzonder hecht zij aan het eerder en beter betrekken van de Tweede Kamer bij dit soort processen'', aldus de woordvoerder.

Overleg

''Zij neemt het initiatief om niet te wachten tot nieuwe grootschalige sportevenementen zich aandienen, maar om in overleg met andere ministeries met de Kamer te bekijken of er van tevoren helderheid kan zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden van overheidsgaranties. Zodat niet elke keer opnieuw en onder tijdsdruk het wiel moet worden uitgevonden.''

Oppositiepartij PvdA eist opheldering van Schippers. Volgens PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken is het een slechte zaak dat de Kamer te laat geïnformeerd is over de besluitvorming bij het WK-bid.