AMSTERDAM - Het CDA zou moeten pleiten voor een moratorium op het uitzetten van asielzoekers in plaats van in te blijven zetten op de uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro.

Dat zei GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Het CDA moet volgens Dibi eerst voor zichzelf duidelijk krijgen wat de partij nu wil voordat het verder gaat met uitzettingen.

Hij wees op een resolutie die zaterdag op het CDA-congres met overgrote meerderheid is aangenomen. Daarin staat dat er een 'humaan beleid' moet komen voor minderjarige asielzoekers.

Lotgenoten

Mauro wordt in de resolutie niet bij naam genoemd. Maar volgens Dibi is duidelijk wat er wordt bedoeld. Mauro legt volgens hem een fout in de huidige regeling voor alleenstaande minderjarige asielzoekers bloot. "Die resolutie zegt eigenlijk: voor Mauro en zijn lotgenoten willen we een ander asielbeleid formuleren."

"Je kunt niet zeggen: we willen een humaner beleid, maar nu even niet." De CDA-fractie heeft aangegeven erbij te blijven dat Mauro geen verblijfsvergunning kan krijgen. Alleen de 'dissidente' Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier keerden zich tegen het voornemen Mauro uit te zetten.

Gedoogcoalitie

Het CDA worstelt volgens Dibi met de vraag hoe een oplossing te bereiken zonder dat de PVV de stekker uit de gedoogcoalitie trekt. Dibi heeft al aangegeven het debat over Mauro te willen heropenen omdat de resolutie van het congres een nieuw licht op de zaak zou werpen.

Verder liet het Kamerlid weten 'net als de grote meerderheid van de Nederlanders' Mauro graag onderdak te geven als hij wordt uitgewezen. "Maar dat is niet de oplossing."

Als Dibi geen Kamermeerderheid voor het heropenen van het debat vindt, stemt de Kamer dinsdag over de vraag of Mauro mag worden uitgezet.