DEN HAAG - Regeringspartij CDA is in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond zondag gezakt naar 11 zetels. Nog nooit stonden de christendemocraten in deze peiling zo laag.

De peiling is gehouden op vrijdag, de dag na het Tweede Kamerdebat over de jonge Angolees Mauro Manuel en voor het partijcongres van het CDA.

Het grootste deel van de 21-koppige fractie steunt het besluit van partijgenoot en minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) dat Mauro geen recht heeft op een verblijfsvergunning en hoogstens een studievisum kan aanvragen.

Maar de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier vinden dat Mauro hoe dan ook moet blijven. Dinsdag praat de fractie verder over de situatie van Mauro.

Dissidenten

Van de CDA-stemmers vindt zeventig procent dat Mauro een verblijfsvergunning moet krijgen. Toch vindt maar 43 procent dat de CDA-fractie moet instemmen met een verblijfsvergunning.

Bijna een kwart (24 procent) van de CDA-stemmers vindt dat de hele fractie tegen een verblijfsvergunning voor Mauro moet stemmen. Verder vindt 28 procent dat negentien fractieleden tegen moeten stemmen en de 'dissidente' CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan voor. Als zij voor stemmen, is dat waarschijnlijk precies genoeg voor een Kamermeerderheid.

Als naar de andere partijen wordt gekeken, is alleen bij de PVV- en de VVD-stemmers een krappe meerderheid (respectievelijk 58 en 54 procent) te vinden die tegen een verblijfsvergunning voor Mauro is. Bij de overige partijen is een ruime meerderheid voor.

Als Ferrier en Koppejan inderdaad met de oppositie meestemmen, vindt 32 procent van alle ondervraagden dat de PVV de steun aan de regering moet intrekken. Onder de PVV-stemmers is dat 27 procent.

Zetelverdeling

In de peiling van zondag krijgt regeringspartij VVD er in vergelijking met vorige week een zetel bij en komt op 32, een meer dan nu in de Kamer. Gedoogpartij PVV levert een zetel in en staat op 29. Dat betekent nog steeds een winst van 5 in vergelijking met het huidige zetelaantal.

De PvdA krabbelt iets op en komt zondag uit op 18 zetels, een meer dan vorige week. In de Kamer heeft de PvdA nu 30 zetels. De SP raakt een zetel kwijt en staat op 24, dat is 9 meer dan bij de laatste verkiezingen.

D66 blijft onveranderd op grote winst staan: 18 zetels, 8 meer dan nu in de Kamer. In de peiling staat GroenLinks op 7 (10 nu in de Kamer) en de ChristenUnie op 6 (5). De SGP en de Partij voor de Dieren staan stabiel op 2, net als hun huidige zetelaantal. 50PLUS is niet vertegenwoordigd in het parlement maar scoort in de peiling wel een zetel.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.