DEN HAAG - Doordat meldkamers onderbezet zijn, ontstaan gevaarlijke situaties voor politiemensen en burgers. Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, heeft dat zaterdag gemeld.

Volgens Van de Kamp is over de organisatie van meldkamers al anderhalf jaar lang een discussie gaande, en moeten burgemeesters daarover een knoop doorhakken. Nu dat uitblijft, roept ACP de minister van Veiligheid en Justitie op een beslissing te nemen.

De politiebond stelt onlangs klachten te hebben gekregen uit Utrecht, maar volgens Van de Kamp gelden de problemen in meer regio's.

Momenteel zijn er ruim 20 meldkamers, maar daarvan wordt waarschijnlijk een deel samengevoegd. Het is niet duidelijk hoeveel er overblijven en het verloop onder personeel is groot.

In gevaar

''Als de onderbezetting ertoe leidt dat agenten in situaties op straat onjuiste of de verkeerde informatie krijgen, kunnen ze in gevaar komen", stelt Van de Kamp. De discussie over de meldkamers staat volgens hem los van de vorming van een nationale politie.

In een reactie zegt het ministerie van Veiligheid en Justitie geen signalen te hebben ontvangen van de politietop dat de dienstverlening van de meldkamers aan de burger in de knel zou zijn gekomen.

Maatregelen

Volgens een woordvoerder zijn korpschefs daar alert op en nemen ze indien nodig maatregelen. Eind dit jaar worden de voorstellen voor een nieuwe structuur voor de meldkamers bekend.

Oppositiepartij PvdA wil dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer opheldering van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).