AMSTERDAM - Overheidsorganisaties leggen niet of nauwelijks verantwoording af voor de kosten van buitenlandse dienstreizen. Ook wordt er nauwelijks op de kosten gelet en zijn de verschillen in declaraties veel te groot.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws onder twintig directies van overheidsorganisaties. Voor het onderzoek werden ruim zeshonderd dienstreizen tussen 2009 en 2010 onder de loep genomen.

Zo mogen medewerkers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer eerste klasse vliegen, tickets die al snel enkele duizenden euro's kosten. Ook directieleden van de Nederlandsche Bank vliegen eerste klasse.

PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vindt het onaanvaardbaar dat er eerste klasse wordt gevlogen. "Ik wist niet eens dat dat bestond. Voor ambtenaren geldt; iedereen binnen Europa economy vliegen en buiten Europa business class", reageert hij.

Meereizen

Naast de dure vliegtickets, leggen de overheidsdiensten ook geen verantwoording af over het meereizen van partners of voor extra kosten van dure hotels en cursussen. Een medewerker van Rijkswaterstaat kreeg bovendien een safari in Zuid-Afrika cadeau.

Heijnen vindt dat de organisaties wel wat op de centen mogen letten. "Het is crisis. Ambtenaren zitten al twee jaar op de nullijn, de belastingbetaler ondervindt last. De overheid moet nu het voorbeeld geven in soberheid en doelmatigheid".