UTRECHT - GroenLinks wil een heropening van het Mauro-debat in de Tweede Kamer met minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie).

Volgens GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi is dat nodig om duidelijk te krijgen wat nu precies het standpunt van de CDA-fractie is nadat zaterdag het CDA-congres een resolutie heeft aangenomen over alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

Ook de ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind wil opheldering. Als het CDA met VVD en PVV heropening van het debat dinsdag blokkeert, zal Voordewind zijn moties aanhouden totdat voor hem duidelijk is waar de christendemocraten staan.

In de resolutie staat dat het uitzetten van de jonge vreemdelingen ongewenst is en niet strookt met CDA-uitgangspunten. Volgens Leers slaat die zin op het toekomstige beleid.

Maar volgens Voordewind betekent de resolutie dat het CDA moet gaan voor een verblijfsvergunning voor Mauro en is ''de discussie over een studievisum irrelevant'' geworden. Hij wees erop dat de resolutie spreekt over jonge vreemdelingen ''met of zonder diploma''.