UTRECHT - ''Het is nu of nooit'' om het CDA weer een vereniging te maken waar politiek kan worden bedreven.

Dat stelde zaterdag op het CDA-congres de werkgroep die de organisatie onder de loep neemt, na de reeks verkiezingsnederlagen en de heftige interne discussie over deelname met VVD aan een minderheidskabinet dat leunt op gedoogsteun van de PVV.

Het ''fundamentele probleem'' is volgens de werkgroep jaren geweest dat dezelfde mensen zowel politiek bedreven als probeerden de vereniging in goede banen te leiden. Hierdoor was er te weinig ruimte voor de leden. Hierdoor ''voetbalt het voetbalbestuur zelf in plaats van dit voor de leden mogelijk te maken''.

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom zei onlangs al dat ze de rollen van het bestuur uit elkaar wil halen om meer invloed van de leden op de politieke koers mogelijk te maken.

Peetoom: ''Bij een voetbalvereniging zorgt het bestuur dat de leden kunnen voetballen, dat is waar zij achter de bestuurstafel voor zijn. Zij voetballen niet zelf, dat doen anderen.''

Radicale midden

Het CDA moet bij het uitzetten van een nieuwe koers voor de christendemocratie de komende 10 à 15 jaar het ''radicale midden" zien te vinden. Dat stelde oud-minister Aart Jan de Geus van het CDA, die voorzitter is van het zogeheten Strategisch Beraad van de christendemocraten, op het partijcongres.

Volgens De Geus heeft het CDA ''goede tradities in aandacht voor economie en een solide overheid'' en durf om te hervormen, maar ook goede tradities om daarbij ''aandacht voor gemeenschap en compassie met mensen'' te hebben.

Het Strategisch Beraad is in het leven geroepen om een nieuwe koers uit te zetten. Het ''radicale midden'' zit volgens De Geus tussen ''enerzijds verstandig beleid dat Nederland ook in de toekomst een mooi land houdt'' en anderzijds uitgaan van ''de inzet en ondersteuning van mensen, het nieuw leven inblazen van gemeenschappen, waar mensen zich gekend en geliefd weten en waar mensen verantwoordelijkheid willen en kunnen dragen''.