DEN HAAG - Het besluit van minister Gerd Leers voor Immigratie en Asiel over de uitwijzing van Mauro Manuel naar zijn vaderland Angola staat vast.

Dat heeft hij vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Zaterdag is er een congres van Leers' eigen partij, het CDA. De kwestie lijkt daar een grote rol te gaan spelen.

''Als er in de fractie verdeeldheid over komt, dan is dat niet iets waar ik wat aan kan doen. Ik toets de zaak aan de bestaande wet- en regelgeving, net als mijn voorgangers. Wat het congres ook zegt. Dat kan mij niet dwingen.''

Als de samenleving iets signaleert, dan moet daar goed naar gekeken worden, vindt Leers, maar er moet niet willekeurig en ad hoc worden gereageerd, legde hij uit.

De kwestie laat Leers zeker niet onberoerd, benadrukte hij. ''Het is zeer emotioneel geladen, dat zie ik ook. Die emoties heb ik ook. Het is lastig om er dan met een pokerface te staan, maar de integriteit van het beleid moet worden bewaakt.''

Congres

Manuel Mauro gaat zaterdag niet naar het CDA-congres in Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van de jongen vrijdag laten weten.

Leers wil op het CDA-congres ook zijn standpunt over de kwestie uitleggen. De minister is ervan overtuigd dat hij met kracht van argumenten over de emoties rond het onderwerp heen kan komen.