DEN HAAG - CDA-Kamerlid Ad Koppejan wil met de oppositie meestemmen om de Angolese jongen Mauro een verblijfsvergunning te kunnen geven.

Dat zou hij donderdagnacht vlak voor de stemmingen gezegd hebben tegen ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind.

De ChristenUnie'er diende samen met PvdA-collega Hans Spekman een motie in om Mauro niet uit te zetten als hij zijn MBO-diploma onverhoopt niet zou halen.

De optie van een studievisum ligt nu als strohalm voor Mauro op tafel om toch te kunnen blijven. Dit is echter wel aan voorwaarden verbonden. Zo moet hij alsnog vertrekken als hij zijn diploma niet haalt.

Koppejan liet voorafgaand aan de stemming weten voor deze motie te willen stemmen en vroeg daarom Voordewind een hoofdelijke stemming aan te vragen, zo laat de ChristenUnie'er weten aan NU.nl. De motie kwam echter niet in stemming, omdat de oppositie ze pas na het CDA-congres van zaterdag in stemming wil brengen.

Koppejan wilde in een reactie alleen kwijt dat alle 21 CDA-Kamerleden willen dat Mauro blijft.

Prikkel

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) had eerder in het debat de motie van tafel geveegd, omdat deze optie voor Mauro geen prikkel zou geven om daadwerkelijk zijn studie te halen. "Dan kan je hem net zo goed meteen een verblijfsvergunning geven", stelde Leers tijdens het nachtelijke debat.

De Mauro-zaak zorgde donderdag vrij onverwachts nog voor een grote crisis binnen het CDA en mogelijk binnen de coalitie. Koppejan en zijn collega-Kamerlid Kathleen Ferrier leken de CDA-lijn te steunen, maar kwamen hier later op terug.

Wassen neus

Koppejan had eerder laten weten dat hij zich niet kon voorstellen dat het CDA voor uitzetting van de Angolese jongen zou stemmen en de optie van een studievisum leek een oplossing te kunnen worden.

Volgens de oppositie was het aanvragen van een studievisum een wassen neus, gezien de strenge voorwaarden. Mogelijk vrezen de twee CDA'ers dat dit waarschijnlijk alsnog uiteindelijk uitzetting betekent.

Dat de CDA-motie voor een versnelde studievisum-procedure ook door partner VVD niet werd gesteund geeft aan dat er ook binnen de coalitie verdeeldheid is.

Ministerraad

Na afloop van de ministerraad benadrukte Leers nogmaals dat zijn besluit vaststaat.

"Als er in de fractie verdeeldheid over komt, dan is dat niet iets waar ik wat aan kan doen. Ik toets de zaak aan de bestaande wet- en regelgeving, net als mijn voorgangers. Wat het congres ook zegt. Dat kan mij niet dwingen.''

Als de samenleving iets signaleert, dan moet daar goed naar gekeken worden, vindt Leers, maar er moet niet willekeurig en ad hoc worden gereageerd, legde hij uit.

De kwestie laat Leers zeker niet onberoerd, benadrukte hij. ''Het is zeer emotioneel geladen, dat zie ik ook. Die emoties heb ik ook. Het is lastig om er dan met een pokerface te staan, maar de integriteit van het beleid moet worden bewaakt.''

Rutte

Ook het kabinet steunt Leers volledig in zijn aanpak van het dossier Mauro, zei premier Mark Rutte na de ministerraad.

''Waar ik mee te maken heb is of minister Leers namens het kabinet de goede dingen heeft gedaan. Het antwoord is: absoluut. Leers heeft het van a tot z goed gedaan’’, zei Rutte.