DEN HAAG - Een ontruiming van een gekraakt pand mag in beginsel pas worden uitgevoerd als de krakers deze in een kort geding bij de rechter hebben kunnen aanvechten.

Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald.

''Het Openbaar Ministerie moet tijdig aankondigen dat er een ontruiming zal plaatsvinden en moet de uitkomst van het kort geding afwachten'', aldus het hoogste rechtscollege. Justitie hoeft een eventueel hoger beroep tegen deze uitspraak niet af te wachten.

Het OM moet beleidsregels gaan hanteren over hoe om te gaan met ''strafrechtelijke'' ontruimingen. "De inmiddels opgestelde regels van het OM voldoen aan de eisen'', stelt de Hoge Raad.

Strafbaar

Vanaf 1 oktober vorig jaar is het kraken helemaal strafbaar gesteld. Voor die tijd was dit vergrijp alleen strafbaar als een gebouw dat werd gekraakt, in gebruik was of als het ging om een pand dat korter dan een jaar leegstond.

Vastgoedadvocaat Richard de Laat is niet ongelukkig met de uitspraak. ''Het kan 100 euro beter, maar ook 1000 euro slechter’’, zei hij. Volgens hem is het met de uitspraak voor krakers onmogelijk geworden om een zaak eindeloos te rekken. Veel eigenaren van panden vreesden dat de krakers in beroep konden. ''Met anderhalf jaar procederen voor de boeg en een aanzienlijke schade`, aldus De Laat.

De advocaat, die onder andere vastgoedbeleggers en woningbouwverenigingen bijstaat, zegt wel dat politie, justitie en burgemeesters nog wel aarzelend omgaan met strafrechtelijke ontruimingen.