RIJSWIJK - Volgens VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children wil 70 procent van de Nederlandse bevolking dat kinderen die langer dan 8 jaar hier zijn een verblijfsvergunning krijgen.

Dat blijkt uit een peiling door TNS/NIPO die beide organisaties hebben laten uitvoeren.

Volgens de peiling, uitgevoerd wegens de dreigende uitzetting van de Angolese asielzoeker Mauro, wil onder de CDA-achterban 71 procent dat er zo'n initiatiefwetsvoorstel komt. Ook 53 procent van de VVD-achterban is voor. Bij de PVV is dat 43 procent.

Wortelen

''Nederland accepteert blijkbaar niet dat we kinderen in Nederland laten wortelen om ze vervolgens uit te zetten. Niet alleen pedagogen en onze vrijwilligers weten dat dit schadelijk is voor kinderen, maar het Nederlandse publiek ziet dit ook'', aldus directeur Dorine Manson van VluchtelingenWerk Nederland.

Defence for Children heeft er vertrouwen in dat de ''barmhartigheid van de CDA-achterban leidend zal zijn voor de CDA-Kamerleden''.

Ook blijkt dat driekwart van de bevolking vindt dat Mauro moet blijven omdat hij in Nederland is opgegroeid. Bij de CDA-achterban is dat 74 procent.

Peiling

Donderdag bleek uit een peiling van Maurice de Hond dat eveneens ruim twee derde van de ondervraagden vindt dat Mauro Manuel een verblijfsvergunning moet krijgen.

De PvdA en de ChristenUnie willen dat minderjarige asielzoekers voortaan na 8 jaar in Nederland mogen blijven. Voorwaarde is wel dat ze niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De twee partijen presenteerden daartoe dinsdag een initiatiefwet.

CDA Kleurrijk

CDA Kleurrijk is ''teleurgesteld over de inconsistente lijn'' van de eigen Tweede Kamerfractie in de discussie over de dreigende uitzetting van de 18-jarige Mauro Manuel naar zijn geboorteland Angola. Dat staat in een reactie van de CDA-netwerkorganisatie op het Kamerdebat over Mauro.

''Het gaat hier om een mens, je kunt niet op het ene moment gouden bergen beloven en hem op het andere moment weer laten vallen. De Tweede Kamerfractie moet zich verantwoordelijk voelen voor het creëren van die verwachtingen'', aldus voorzitter Kaya Koçak van CDA Kleurrijk.

Drenthe

Volgens hem moet ''de rommelige aanpak'' in de kwestie Mauro reden te meer zijn om op korte termijn te komen tot beleid dat het onmogelijk maakt jongere asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland zijn, alsnog uit te zetten.

CDA Kleurrijk schaart zich zaterdag tijdens het partijcongres ook achter de resolutie van de afdeling Drenthe, die een oproep doet meer in de bres te springen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen.

GroenLinks

Voorzitter Henk Nijhof van GroenLinks wil uitzetting van de Angolese Mauro Manuel voorkomen door hem te beschermen met een 'cordon sanitaire'. Nijfhof heeft op zijn oproep via Twitter naar eigen zeggen 60 reacties gehad.

Een woordvoerster van GroenLinks zegt dat het om een persoonlijke oproep van Nijhof gaat en geen GroenLinks-initiatief is.

UAF

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is bereid de jonge Angolees Mauro Manuel te begeleiden en te ondersteunen bij een eventuele studie in Nederland, mits hij daarvoor de kans krijgt van minister Gerd Leers (Immigratie). Dat heeft de organisatie vrijdag laten weten.

Het UAF vindt dat ''het van een ongekende hardheid zou getuigen'' als Mauro daadwerkelijk wordt teruggestuurd naar zijn geboorteland. De stichting wijst daarbij op het lange verblijf van de jongen in ons land en de mate waarin hij participeert in de Nederlandse samenleving.