DEN HAAG - Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) gaat ''goed luisteren'' naar het congres van zijn partij, het CDA, zaterdag in Utrecht.

Het congres zal spreken over de 18-jarige Mauro Manuel, die van Leers terug moet naar zijn geboorteland Angola.

''Ik ga goed luisteren en ik sta altijd open voor mensen en ben bereid naar argumenten te luisteren'', zei Leers vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Hij zal het congres ook zijn standpunt uitleggen. ''Ik ben ervan overtuigd dat ik met kracht van argumenten over de emoties heen kan komen.''

Leers zei te snappen dat mensen door deze kwestie in het hart zijn geraakt. Maar hij wil geen ''gelegenheidsoplossingen'' hebben.

''Als we oplossingen zoeken, moet je die structureel maken en niet voor één persoon. Dan moet je niet zeggen: hier is een zielig iemand en morgen komt weer een volgende zielig iemand'', aldus de minister.

Bleker

Volgens CDA-staatssecretaris Henk Bleker is het op zichzelf niet erg dat er binnen het CDA verschillend over de zaak wordt gedacht. ''Het belangrijkste is dat we er gemeenschappelijk uitkomen'', zei Bleker. Hij denkt dat dat wel lukt.

Bezoekers van het CDA-congres zijn volgens Bleker in het algemeen vooral geïnteresseerd in argumenten en feiten voordat ze een stellingname betrekken. Hij verwacht een ''indringend'' congres. Het CDA en de eenheid in de partij staan wat Bleker betreft voorop.

De Jager

CDA-minister Jan Kees de Jager (Financiën) heeft het debat over Mauro niet gezien, omdat hij druk was met de aanpak van de eurocrisis. Hij begrijpt de discussie over de jongen heel goed. ''Maar ik heb op dit moment andere zorgen aan m’n hoofd op mijn eigen terrein, de eurocrisis. Dus ik laat de andere crisis eventjes voor anderen'', zei hij.

CDA-minister Hans Hillen (Defensie) wilde niet vooruitlopen op het partijcongres. Hij benadrukte wel dat het CDA een partij is ''waar ongelooflijk levendig gediscussieerd'' wordt. ''Het is mijn partij en daar ben ik nog altijd trots op'', zei hij.