AMSTERDAM - Minister Opstelten van Justitie wil dieven en vandalen binnen een maand straffen. Nu duurt dat nog gemiddeld acht à negen maanden.

Dat meldt het AD vrijdag.

De minister wil dat het OM vaker straffen gaat uitdelen zonder tussenkomst van een rechter onder de voorwaarde dat onomstotelijk vaststaat wie de schuldige is.

Het OM kan nu al een taakstraf of boete opleggen bij simpele zaken maar de minister wilt dat dit in veel meer gevallen mogelijk wordt. Het moet ook moeilijker worden om tegen de straffen in beroep te gaan.

Werktijden

Daarnaast wil Opstelten dat er zeven dagen per week 16 uur lang politiemensen en officieren van justitie aan het werk zijn, aldus de krant. Voor deze maatregel zouden nieuwe CAO-afspraken nodig zijn.

De minister onderzoekt de mogelijkheid om rechtbanken ook 's avonds te openen. Een proef hiermee in de regio's Den Haag, Rotterdam en Utrecht toont 'bemoedigende resultaten', aldus de minister tegen het dagblad.

Met deze maatregelen hoopt Opstelten daders sneller te kunnen straffen. "Recht dat te lang op zich laat wachten, voelt als onrecht."