AMSTERDAM - De mogelijkheden om een verplichte bloedtest af te nemen bij verdachten van seksueel misbruik worden verruimd.

Voortaan kunnen zij ook worden getest op geslachtsziekten, antwoordt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op Kamervragen van PVV-Kamerlid Lilian Helder.

Het gaat om verdachten bij wie het vermoeden bestaat dat zij een ernstige ziekte hebben overgebracht op het slachtoffer. Nu kunnen zij alleen verplicht worden getest op hiv, hepatitis B en hepatitis C. Opstelten wil deze lijst uitbreiden met de geslachtsziekten syfilis, chlamydia en gonorroe.

"De wetenschap dat zowel de verdachte als het slachtoffer besmet is met een of meer van deze ziekten, kan een bijdrage leveren aan het bewijs van seksueel misbruik", schrijft de bewindsman.

Aanleiding voor de Kamervragen van Helder was het 5-jarige meisje uit Breda waarbij chlamydia was vastgesteld. Mogelijk heeft haar stiefvader zich aan haar vergrepen, maar hij weigerde zich te laten testen op de ziekte. Helder is blij met het besluit van Opstelten om de lijst nu uit te breiden.