DEN HAAG - Het kabinet ziet geen mogelijkheden om bonussen bij staatsgesteunde banken terug te halen.

Wel hoopt minister Jan Kees de Jager (Financiën) met twee onlangs aangekondigde maatregelen de Tweede Kamer tegemoet te komen in de ergernis over de bonuscultuur bij banken.

De Kamer eiste dit voorjaar op initiatief van de PVV dat bonussen bij gesteunde banken als ING, ABN Amro en SNS Reaal met terugwerkende kracht tot 2008 100 procent zouden worden belast. De Jager meldt donderdag in een brief dat dat juridisch niet mogelijk is.

Vennootschapsbelasting

De ergernis in de Kamer ontstond toen bleek dat bij door de Staat gesteunde banken en verzekeraars nog steeds in ruime mate bonussen werden uitgekeerd. Als het 100 procent belasten niet zou kunnen, was volgens de PVV ook mogelijk om de bonussen te verrekenen met de vennootschapsbelasting.

Met een bonusverbod voor banken die om nieuwe steun vragen en voor banken die nog niet alle steun hebben terugbetaald, denkt De Jager op te treden in lijn met de wens van de Kamer. Daarnaast moet een bank meer belasting gaan betalen als aan een bestuurder een te hoge bonus is gegeven.