AMSTERDAM - Er moet goed naar de details van het reddingspakket voor de eurozone worden gekeken, want 'the devil is in the detail'.  Dit stelt D66-Kamerlid Wouter Koolmees donderdag in een reactie.

"Op alle belangrijke punten zijn in Brussel afspraken gemaakt, maar de vraag is wat het precies betekent. Hoe wordt het hogere noodfonds bijvoorbeeld ingevuld? De vraag is of dit voldoende is om de crisis te stoppen."

"De regeringsleiders hebben nu een bazooka aangeschaft, maar de vraag is: schiet-ie ook? Dat moeten we bij de uitwerking van het pakket zien. Bij een goed pakket zal D66 het steunen.’’

PVV

De PVV is kritisch op het akkoord. "De premier heeft gelijk: er is een hele grote stap gezet. Alleen wel in de verkeerde richting. Griekenland krijgt er weer extra miljarden euro’s bij. Slecht en corrupt gedrag wordt opnieuw beloond door Brussel."

"Ook ongezonde banken kunnen dadelijk door het steunfonds worden geholpen. Henk en Ingrid gaan in dat geval dus ook Griekse of Franse banken spekken. Wat de PVV-betreft moeten probleemlanden als Griekenland hun eigen broek ophouden en anders de euro verlaten. Dit is een gebed zonder einde. De geldsmijterij gaat maar door.''

SP

Ook de SP steunt het akkoord niet. Volgens SP-Kamerlid Ewout Irrgang is het geen oplossing. "Het Griekse probleem wordt niet opgelost, dit is doormodderen. Ik zie wel een stap in de goede richting, maar onvoldoende om te zorgen dat de Grieken weer lucht krijgen om zelfstandig verder te gaan."

Volgens Irrgang leidt het hogere noodfonds tot hogere risico's voor Nederland. "Afschrijven van 50 procent van de schuld lijkt veel, maar dat zijn alleen de schulden aan banken, de totale Griekse schuld daalt maar met 28 procent. Het echte onderliggende probleem is Italië. Berlusconi moet zijn biezen pakken, want hij is ongeloofwaardig.''

VVD

VVD-Kamerlid Mark Harbers reageert positief op het akkoord: ''Premier Rutte is er in geslaagd een aantal voor Nederland cruciale punten binnen te halen. We wilden dat de banken meer dan 21 procent zouden afschrijven op hun leningen en dat is 50 procent geworden."

"We wilden een steviger aanpak van Italië en Spanje en een effectiever noodfonds zonder dat de eurolanden geld moesten bijstorten. En voor het eerst wordt een eurocommissaris voor begrotingsdiscipline genoemd, samen met een versterkte handhaving van de begrotingsregels. Dat zijn allemaal goede punten die Nederland op de agenda heeft gezet.’’

CDA

CDA-Kamerlid Elly Blanksma spreekt van een 'sprong voorwaarts'. "Er zijn krachtige toezeggingen gedaan door Italië en Spanje om de economie op orde te krijgen. De slagkracht van het noodfonds is vergroot. "

"Er is een ondubbelzinnige toezegging gedaan om begrotingsdiscipline in Europa op orde te maken met daarnaast een actieplan om de besluitvaardigheid te verbeteren. Er zijn goede afspraken gemaakt. Voor het CDA gaat het erom dat deze nu snel daadwerkelijk worden uitgevoerd.''

GroenLinks

"Een escalatie van de eurocrisis lijkt voorkomen, maar de brand is nog niet helemaal geblust. Een goede uitwerking voor structurele oplossingen ontbreekt nog", zo reageert GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap.

"Er moet niet alleen naar de korte termijn gekeken worden. Gebruik deze tijd voor een politiek bestuur in Brussel, een aanpak van de financiële sector en een stevig duurzaam Europees hervormingspakket dat perspectief op groei kan bieden. Het blusvermogen van het noodfonds wordt vergroot, maar anders dan premier Rutte zou ik het nog geen 'big bazooka' durven noemen.''

PvdA

De PvdA reageert pas volgende week op het akkoord dat de Europese regeringsleiders donderdagochtend hebben bereikt over de aanpak van de eurocrisis. Dat zegt financieel woordvoerder van de partij Ronald Plasterk.

De fractie in de Tweede Kamer wil nu de tijd nemen om het akkoord door te lezen.

Complex

Afgelopen maandag zei Plasterk dat zijn fractie niet akkoord kan gaan met een 'wazig compromis dat tegenstellingen moet verhullen'. Het kabinet is afhankelijk van de steun van de sociaaldemocraten om het akkoord door de Tweede Kamer te krijgen.

Plasterk wil niet zeggen of het bereikte akkoord voldoet aan de eisen van de PvdA. "Het is een complex akkoord en het gaat over vele miljarden", zegt Plasterk. "We willen de tijd nemen om het goed te lezen en om de belangen van de burger goed af te wegen."

Na het vorige akkoord van de regeringsleiders op 21 juli reageerde de PvdA wel direct. "Toen bleken er rekenfouten gemaakt te zijn. Daarom ga ik dat nu niet doen." Premier Mark Rutte had het destijds over een vijftig miljard euro lager bedrag dan de overige Europese regeringsleiders.