DEN HAAG - Het CDA snapt niet dat tegen hoofdverdachte Jan van V. in de omvangrijke Klimop-fraudezaak slechts zeven jaar cel is geëist, terwijl de maximumstraf tien jaar is.

Dat zegt CDA-Kamerlid Coskun Çörüz tegenover NU.nl.

"Wat is het nut van maximumstraffen als er bij deze grote zaak al zo veel lager wordt geëist. Dat wekt verbazing", stelt hij.

"Alle toekomstige gevallen zullen hieraan getoetst worden en dus nog lager uitvallen, waardoor je weer discussie krijgt over minimumstraffen."

Hij wil dat minister Opstelten desnoods zijn aanwijsbevoegdheid gebruikt om in grote fraudezaken de officier van justitie aan te sporen hoger in te zetten.

Crimineel

Van V. wordt door justitie gezien als hoofd van een criminele organisatie van vastgoedfraudeurs, die verdacht wordt van verduistering, witwassen, omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Çörüz snapt niet dat Van V. er in zo'n grote fraudezaak zo makkelijk van af dreigt te komen. "Er is enorm gegraaid uit de geldpotten van bouwbedrijven en pensioenfondsen."

De CDA'er denkt daarnaast dat er een signaal zou moeten uitgaan van een zware straf om de prikkel om te frauderen te verkleinen.

Klimop

In de zogeheten Klimop-zaak staan in totaal 14 verdachten terecht. Ze zouden tientallen miljoenen euro's hebben verdiend met het gunnen en afwikkelen van grote bouwprojecten en bij de afhandeling van grote vastgoedtransacties.

Van V. betaalde al een recordschikking van 70 miljoen euro terug aan Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep.

De CDA'er wil verder dat mensen die zich als ondernemer hebben schuldig gemaakt aan fraude geen nieuw bedrijf meer mogen starten.

SP

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen stelt in een reactie dat Cörüz mooie sier maakt met zijn betoog over de strafmaat, maar ondertussen toestaat dat veel fraudeurs helemaal geen straf krijgen.

"Het probleem is juist dat veel fraudeurs hun straf af kunnen kopen en wegkomen met een schikking. Daar doet het CDA helemaal niets aan. Wat de SP betreft komen fraudeurs niet weg met een schikking maar moeten zij zich verantwoorden voor de strafrechter."