BRUSSEL - Premier Mark Rutte heeft het bereikte akkoord over een allesomvattende aanpak van de Europese schuldencrisis bestempeld als van groot belang.

''We hebben een heel grote stap gezet op ieder van de onderwerpen'', aldus de premier donderdagochtend in Brussel in een persconferentie na afloop van de top van de 17 eurolanden en het daaraan voorafgaande overleg van alle 27 EU-lidstaten.

''We hebben de goede besluiten genomen'', stelde Rutte. Hij verwees onder meer naar de afspraken over strengere begrotingsdiscipline.

Toezicht

De premier prees zich gelukkig met een passage in de slottekst waarin staat dat de lidstaten zich zullen houden aan de aanbevelingen van de Europese Commissie om financiële stabiliteit en economische groei te bevorderen.

Ook wil de commissie de rol van de verantwoordelijke commissaris versterken met scherper toezicht en extra handhaving. Dat is op verzoek van Nederland in de tekst opgenomen, aldus Rutte.

Volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) is met het akkoord een betekenisvolle, flinke stap vooruit gezet. "Dit is een stuk beter dan tot nu toe is afgesproken. Nederland en Duitsland zaten al langer op deze lijn. Er is een stevig fundament onder de euro gelegd'', aldus de bewindsman.

De Jager zei blij te zijn met het akkoord, dat nu verder moet worden uitgewerkt.

Griekenland

Ook over de verdere redding van Griekenland zijn afspraken gemaakt. Onder meer over de afwaardering die banken en verzekeraars op hun Griekse leningen moeten nemen, zodat Athene 100 miljard euro kwijtraakt van zijn schuldenberg van zo'n 350 miljard. Volgens Rutte zijn de afspraken voldoende om de schuld van het Zuid-Europese land beheersbaar te houden.

De Griekse premier George Papandreou noemde het akkoord een nieuw begin voor Griekenland.  Griekenland was zonder de afspraken failliet gegaan, aldus Papandreou.

Noodfonds

Rutte verwelkomde ook de versterking van het noodfonds voor zwakke eurolanden. ''Dat heeft nu de slagkracht van een bazooka gekregen'', aldus Rutte.

De premier sprak over een goede atmosfeer tijdens de gesprekken met collega-leiders. ''Het zijn allemaal professionele mensen met wel ieder zijn opvattingen'', aldus de premier doelend op de lange duur van het overleg.

IMF

Met de afspraken heeft Europa ''op meerdere gebieden belangrijke vooruitgang geboekt''. Dat heeft de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Franse politica Christine Lagarde, in een verklaring laten weten.

Volgens Lagarde is het belangrijk dat ook banken de last van de Griekse schulden gaan dragen. De verhoging van de slagkracht van het Europese noodfonds ''kan de verdediging tegen besmetting versterken'', aldus Lagarde. De buffer die banken moeten aanleggen is volgens de IMF-chef essentieel om te zorgen voor groei.

Trichet

"Dit alles vereist nu een hoop werk. En een hoop snel werk'', stelde Jean-Claude Trichet, de scheidend topman van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag.

Voorzichtig optimisme

Het akkoord is reden voor ''voorzichtig optimisme''. Dat zei de economische topadviseur van de Russische president Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovitsj.

''Het akkoord zou de markten weer in de lift moeten helpen. Ik denk dat de uitkomst voldoende is voor dit moment.''

Akkoord schuldencrisis