DEN HAAG - De reis van koningin Beatrix naar de Antillen moet gewoon doorgaan als gepland. Problemen in de relatie met Curaçao mogen daar niets aan veranderen.

Dat vindt minister Piet Hein Donner van Koninkrijksrelaties.

Enkele partijen in de Kamer zetten vraagtekens bij de trip, die vrijdag begint. Donner vindt het 'misplaatst' om de reis van de vorstin tot inzet te maken.

''Hare Majesteit is staatshoofd van het Koninkrijk en vertegenwoordigt het Koninkrijk, haar waarden en haar bevolkingen. Het zou volstrekt verkeerd zijn om een conflict te vertalen naar het bezoek.''

Een vervolg op het rapport-Rosenmöller over het bestuur op Curaçao is ook nog steeds een zaak van Curaçao, aldus Donner. Oud-GroenLinks leider Paul Rosenmöller deed eerder onderzoek en velde een negatief oordeel over de betrouwbaarheid van premier Gerrit Schotte en een aantal van zijn ministers.

Screening

Inmiddels gaan er ook verhalen over Curaçaose bewindslieden die niet door een screening van de Veiligheidsdienst Curaçao zouden zijn gekomen.

Een zichzelf respecterende rechtsstaat doet volgens Donner ook echt wel wat met bevindingen als die van Rosenmöller. ''Dat is een bewijs van autonomie.'' Donner vindt het niet gek dat er nog geen reactie is, maar heeft goede hoop dat daaraan wordt gewerkt.

Het terzijde schuiven van de bevindingen is voor hem ook geen optie. De Staten op het eiland deden dat wel. Zij ''herkenden'' de situatie uit het rapport niet. De Rijksministerraad heeft de regering van het eiland daarop gevraagd zelf aan te geven hoe zij omgaat met het rapport.

''Dat is op dit moment de stand van zaken. Het is beter er nu niet over te praten'', aldus Donner. Hij vindt het op dit moment niet verstandig om het bekende vingertje te heffen.