AMSTERDAM - Minister Maxime Verhagen kan zich goed voorstellen dat mensen twijfelen of hun kinderen het beter zullen krijgen dan zij.

Dat zei hij woensdag in Amsterdam ter gelegenheid van de jaarlijkse beurstrommeldag. Hij wees daarbij op het gevoel van machteloosheid over ''de ingewikkelde schuldencrisis'', die het spaargeld, het pensioen en de baan van burgers direct kan raken.

''Ik heb begrip voor alle herrie en commotie'', aldus Verhagen die daarbij onder meer wees naar de betogers van de beweging Occupy die Beursplein 5 alweer enige tijd bezetten.

''Tegelijkertijd lost alleen herrie maken onze problemen ook niet op'', zo constateerde hij. Overigens betrad Verhagen de beurs via de achterdeur, en niet via de hoofdingang waarvoor de Occupybetogers hun tentenkamp hebben opgezet.

Vertrouwen

Verhagen stelde de originele beurstrommelaar, een weesjongen die door te trommelen de Amsterdammers een paar honderd jaar geleden waarschuwde voor een Spaanse aanslag op de beurs en daarmee groot drama voorkwam, als voorbeeld.

De lessen die er van deze trommelaar geleerd kunnen worden, zijn volgens Verhagen bijvoorbeeld het op de juiste manier met risico's omgaan en werken aan vertrouwen.

Tijdens beurstrommeldag wordt de Amsterdamse beurs overspoeld door trommelende basisschoolleerlingen die deze weesjongen herdenken. Daar zijn vaak veel topbestuurders bij aanwezig. Zo opende Verhagen woensdag de beurs samen met topman Feike Sijbesma van chemieconcern DSM met een slag op de gong. Ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam waren erbij. Een jaar geleden was prins Willem-Alexander aanwezig.