DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat meer werk maken van mensen die een straf opgelegd hebben gekregen, maar die ontlopen.

In totaal gaat het om enkele tienduizenden mensen, meldde een woordvoerder woensdag. De bewindsman heeft een brief met zijn plannen aan de Tweede Kamer gestuurd.

Teeven wil de mogelijkheden om vonnismijders alsnog te pakken, aanzienlijk verruimen. Zo wil hij na strafoplegging vaker paspoorten inhouden en bekijkt hij ook of rijbewijzen kunnen worden ingevorderd om vluchten onmogelijk te maken.

Via de media mag de politie, sneller dan nu, proberen weglopers op te sporen.

De VVD-bewindsman wil dat een inhaalslag wordt gemaakt met zaken van onherroepelijk veroordeelden die al langere tijd onvindbaar zijn.

Traceren

Het gaat om mensen die niet in voorarrest zaten en na de uitspraak van de rechter niet te traceren zijn. Teeven wil niet dat zij hun gevangenisstraf, taakstraf of boete met succes ontlopen, doordat hun woon- en verblijfplaats onbekend zijn of omdat ze zich schuilhouden.

In de brief van de staatssecretaris staan ook plannen die ervoor moeten zorgen dat in komende gevallen mensen hun straf sneller ondergaan.

Zo kijkt hij bijvoorbeeld naar de procedure die regelt hoe mensen zich bij de gevangenis moeten melden en hoe een veroordeelde daarvan in kennis wordt gesteld. Wellicht is hierbij ook een rol weggelegd voor de advocaat van de veroordeelde.