AMSTERDAM - Een groep klokkenluiders bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) dreigt toch te worden ontslagen.

Dat terwijl minister van Defensie Hans Hillen (CDA) de Kamer in maart had toegezegd dat hij de klokkenluiders zou beschermen tegen negatieve gevolgen van hun eerlijkheid.

Een woordvoerder van Defensie bevestigt na een bericht in de Volkskrant dat de klokkenluiders dreigen te worden meegenomen in de reorganisatie.

"Ze hebben het gevoel dat ze worden benadeeld." De woordvoerder benadrukt dat ze hetzelfde zijn behandeld als alle andere werknemers van hun onderdeel. "Ze zijn zeker niet slechter behandeld, maar we kunnen hen geen bevoorrechte positie geven."

Zelfverrijking

De medewerkers getuigden eerder tegenover een onderzoekscommissie over zelfverrijking, diefstal en intimidatie bij hun onderdeel. Dat is CAMS Force Vision, dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt.

Hillen gaf dit voorjaar opdracht tot het onderzoek na verhalen van de Volkskrant hierover. De afgelopen weken hebben de medewerkers te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij CAMS Force Vision in Den Helder.

Brandbrief

Als laatste redmiddel hebben ze Hillen daarom een brandbrief geschreven. Naar aanleiding van die brief heeft de minister de reorganisatie opgeschort, bevestigt de woordvoerder.

Volgens haar is vanwege al kritisch naar de gevolgen voor de klokkenluiders gekeken en is een advies opgesteld. "Nu wordt extern bekeken of dat advies goed is onderbouwd." Van een nieuw onderzoek is volgens haar geen sprake.