AMSTERDAM - De Angolese asielzoeker Mauro Manuel heeft een studievisum aangeboden gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat meldt de NOS dinsdagavond op basis van bronnen.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) praat woensdagochtend de Tweede Kamer achter gesloten deuren bij over de in Limburg volwassen geworden Angolees Mauro Manuel (18).

GroenLinks Kamerlid Tofik Dibi zegt vernomen te hebben dat Leers toch nog een gaatje in de wet heeft gevonden om Mauro enig perspectief te bieden. Het ministerie kon daar niets over zeggen.

Vernederlandst

Mauro werd op zijn tiende alleen naar Nederland gestuurd, maar moet van de minister eigenlijk weg. Terugkeer is altijd uitgangspunt geweest en Mauro heeft nog steeds zijn moeder in Angola wonen, aldus Leers. De dreigende uitzetting van de zeer vernederlandste jongen veroorzaakte een hoop commotie.

De NOS maakte dinsdag op de eigen site gewag van de mogelijkheid voor Mauro om hier door te leren zodat hij kennismigrant zou kunnen worden.

Dibi vindt dat 'een oplossing voor de politici, niet voor Mauro'. Hans Spekman van de PvdA zou het schandalig vinden als de jongen het hiermee zou moeten doen , zei hij desgevraagd.

Pleeggezin

Mauro kwam in 2003 naar Nederland als alleenstaande minderjarige asielzoeker. Hij was toen 10 jaar. Inmiddels woont de Angolese asielzoeker al acht jaar bij een pleeggezin.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter tegen zijn uitzetting. Leers stelde daarop dat hij zou kijken of er mogelijkheden zijn om Mauro toch te laten blijven.

Het studievisum zou een van de mogelijke oplossingen van Leers zijn. Als Mauro zo'n visum krijgt, zou hij geen verblijfsvergunning krijgen.

Speciale regeling

Mauro zit op het mbo, maar als het hem lukt een hbo-diploma te halen, kan hij als hij met zijn eerste baan 35 duizend euro per jaar verdient in aanmerking komen voor een speciale regeling voor kennismigranten.

Dinsdag presenteerden de PvdA en ChristenUnie nog een initiatiefwet, waarin staat dat minderjarige asielzoekers die al acht jaar in een procedure zitten, automatisch een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Vertraging

Minderjarige asielzoekers die zonder ouders naar Nederland zijn gekomen, moeten zelfs automatisch na vijf jaar een vergunning krijgen. Als het voorstel van PvdA en ChristenUnie wordt aangenomen, mag Mauro blijven.

Om te voorkomen dat het vertragen van procedures wordt beloond, moet de regeling alleen gelden als een lange procedure komt door overheidshandelen, bijvoorbeeld als de Immigratie- en Naturalisatiedienst beslistermijnen heeft overschreden.