DEN HAAG - Iedere ambtenaar dient iedereen te trouwen. Heteroseksueel of homoseksueel. Dat twittert Geert Wilders.

De PVV-fractie wil via een wetswijziging af van de weigerambtenaar, laat hij weten.

Zoals de plannen van het kabinet nu liggen, wordt het weigeren van homohuwelijken door ambtenaren niet verboden, maar moet elke gemeente wel regelen dat homostellen dan bij een collega terechtkunnen.

GroenLinks is blij verrast door het standpunt van de PVV, want deze partij wil juist volgende week een al eerder voorgenomen motie tegen weigerambtenaren indienen en gaat ervan uit dat de PVV daar nu ook voor zal stemmen.

Ineke van Gent : ''Het is goed nieuws dat er nu een meerderheid is voor de GroenLinksmotie om met een wettelijke regeling een einde te maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar. Nu de PVV over de brug is moet de VVD hom of kuit geven.''

De PVV komt echter zelf met een motie, aldus woordvoerder Joram van Klaveren. ''Wellicht kunnen zij met de onze meestemmen, dan wordt die van hun overbodig'', zei hij desgevraagd over GroenLinks .

Gay Krant

Het feit dat er met de steun van de PVV een Kamermeerderheid lijkt te zijn die af wil van de weigerambtenaren, is een ''mijlpaal in de homo-emancipatie", zei hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant dinsdag in een reactie.

''Hier hebben we nou 20 jaar voor geknokt’’, zei hij blij. ''Natuurlijk gaat het er niet om dat homo’s getrouwd zouden willen worden door een ambtenaar die tegen het homohuwelijk is. Maar het gaat om de voorbeeldfunctie die de overheid heeft.’’

Krol was een van de mensen die in de jaren negentig aan de wieg van de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht stond. ''Je kan niet tegen mensen die homo’s wegpesten zeggen dat ze iedereen gelijk moeten behandelen terwijl je dat van je eigen ambtenaren niet eist.’’

COC

Het COC houdt op zijn website een lijst bij hoeveel weigerambtenaren en ‘weigergemeenten’ er nog zijn in Nederland. Uit de cijfers van de homobelangenorganisatie blijkt dat er op dit moment nog 104 weigerambtenaren werkzaam zijn in 57 gemeenten.

Bunschoten is de gemeente met de meeste weigerambtenaren, namelijk vijf. Daarna volgen Staphorst, Urk, Slochteren, Reimerswaal en Utrechtse Heuvelrug. Deze gemeenten hebben er elk vier in dienst.

Aalburg, Geldermalsen, Groningen, Rijssen-Holten, Steenwijkerland en Tholen hebben er drie. Het drietal in Groningen is vanaf 2014 niet meer werkzaam als trouwambtenaar.

Hun contract werd niet verlengd omdat zij stelden weigerambtenaar te zijn. Het kabinet liet onlangs weten de aanstelling van weigerambtenaren bij voorkeur aan gemeenten over te laten.