DEN HAAG - Italië moet op korte termijn ''echt meer doen'' om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in een Tweede Kamerdebat over de schuldencrisis in Europa. Volgens De Jager is het van groot belang dat de regering van premier Silvio Berlusconi extra maatregelen aankondigt.

Dat eisen de financiële markten en de ministers van de eurolanden en de regeringsleiders hebben er ook op gehamerd, aldus de minister.

Griekenland

De Jager zei dat de onderhandelingen tussen de eurolanden ''heel stevig'' zijn. Hij gaf toe dat hij heeft aangedrongen op een veel grotere betrokkenheid van de private sector bij de redding van Griekenland.

Banken schrijven al 21 procent af op hun Griekse obligaties, maar nu is er sprake van een afwaardering van 50 of 60 procent.

Voor Nederland is het een harde eis dat private investeerders als banken en pensioenfondsen fors meer afschrijven op hun Griekse obligaties. Als het blijft bij de deze zomer afgesproken 21 procent, zal Nederland niet instemmen met een akkoord op de eurotop.

"21 procent is gewoon absoluut niet voldoende. Het komt zelfs niet in de buurt. Terugvallen op 21 procent, dat doen we dus gewoon niet.’’

Nederland streeft nog steeds naar een speciale begrotingscommissaris, maar het afdwingen van begrotingsdiscipline mag ook op een andere manier, aldus De Jager. ''Maar ik heb nog geen geloofwaardige alternatieven gehoord.''

Hervormingen

In Italië wordt dinsdag overleg gevoerd om tot een akkoord te komen over hervormingsplannen. De coalitiepartner van de Italiaanse premier Berlusconi, Umberto Bossi van de Lega Nord, sprak dinsdag de vrees uit dat de regering op korte termijn valt over voorgestelde plannen.

Bossi noemde de toestand ''moeilijk, erg gevaarlijk en dramatisch, de regering is in gevaar'', aldus Bossi.

PvdA

In het debat herhaalde Plasterk dat de PvdA een Europees steunplan om de schuldencrisis op te lossen alleen steunt als het een ''goed pakket'' is.

In reactie zei CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma dat de PvdA wel een hele grote broek aantrekt door telkens te zeggen dat de partij de sleutel in handen heeft als het gaat om de Europese schuldencrisis.

''Kijk eens hoe belangrijk ik ben. Dat zegt u. Maar verder houdt u een veel te vaag verhaal,'' zei Blanksma. Ook de ChristenUnie en D66 vroegen zich af wat Plasterk precies verwacht.

Plasterk vond dat Blanksma ''een eigenaardige toon'' aansloeg. Hij gaf zeven criteria waaraan het pakket moet voldoen, naar zijn idee was hij daarmee duidelijk genoeg.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA is afhankelijk in het parlement van de PvdA, omdat de gedoogpartner PVV het kabinetsbeleid afkeurt.

 Lees alles over de schuldencrisis