DEN HAAG - De steun van de PvdA in de Eerste Kamer voor het kabinet is niet vanzelfsprekend, maar de sociaaldemocratische senatoren voelen er niets voor om uit opportunistische motieven het kabinet in problemen te brengen.

De PvdA steunde vorige week de versterking van het Europese noodfonds voor de euro, terwijl de PVV als gedoogpartner van het minderheidskabinet dat niet deed.

''Wij gaan niet onze eigen idealen verloochenen om een kort politiek succesje te behalen'', aldus PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth dinsdag tijdens de politieke beschouwingen in de Senaat.

Eurocrisis

Barth hekelde het optreden van het kabinet bij de aanpak van de eurocrisis. ''Het optreden van de afgelopen maanden laat zich slechts samenvatten als too little, too late.''

Volgens Barth staat ons land in Europa inmiddels bekend als weifelend en altijd zeurend over hoe de besluiten in Brussel thuis moeten worden uitgelegd.

''Dat krijg je er van als je je politieke lot uitlevert aan een partij die er niet voor terugschrikt om uit electoraal-ideologische motieven Russische roulette te spelen met onze economie'', aldus Barth.