DEN HAAG - De politie moet zelf kunnen beoordelen welke instrumenten ze gebruikt om verdachten aan te houden. Het veroorzaken van een file om een auto te stoppen is een uiterste middel.

Zo reageert een meerderheid van de Tweede Kamer dinsdag op het incident van zaterdag, toen een auto met verdachten inreed op een door de politie veroorzaakte file.

Daarbij kwam een man om het leven.

VVD, CDA en PVV waken ervoor het gebruik van de filefuik af te schrijven. VVD en PVV noemen het een laatste middel, het CDA wil niet vanuit Den Haag voorschrijven hoe agenten moeten optreden. De PvdA vindt dat het tot de professionaliteit van de politie behoort om de juiste afweging te maken. Daarop moeten agenten wel goed worden getraind.

De partijen hoeden zich voor een oordeel over het incident van zaterdag omdat er nog onderzoek loopt, maar wijzen er wel op dat de verdachten niet alleen benzine stalen, maar ook politieauto's ramden.

Spijkermatten

PVV'er Hero Brinkman zegt voorstander te zijn van het gebruik van spijkermatten door de politie om auto's tot stoppen te dwingen.

Hij wijst ook op een middel dat de verkeerspolitie in de Verenigde Staten inzet. Daarmee kan de elektronica van auto's worden uitgeschakeld, waardoor ze niet verder kunnen rijden.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zegt een onderzoek dat de Rijksrecherche heeft ingesteld te willen afwachten.