AMSTERDAM - De provincie Noord-Holland probeert PVV'er Hero Brinkman monddood te maken omdat hij weet van een omvangrijke omkoopaffaire 'op het hoogste niveau'.

Dat beweerde Brinkman dinsdagochtend in de ochtendshow van Giel Beelen op 3FM.

Brinkman, naast Kamerlid ook lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland, zegt contact te hebben met de directeur van een grote vastgoedonderneming.

Het zou gaan om een 'Ad Bos op provinciaal niveau'. "Er worden miljoenen over de balk gesmeten, er worden mensen omgekocht." Door de onthullingen van Bos werd in 2002 een parlementaire enquête naar de bouwfraude opgezet.

De provincie en Brinkman liggen met elkaar overhoop sinds een hacker gebreken van de website van de provincie blootlegde. Volgens Brinkman meldde de hacker, een bekende van iemand in de fractie, zich bij hem nadat hij de provincie had gehackt.

Anoniem

De provincie zou Brinkman toen hebben gevraagd samen te werken om het lek te dichten. Omdat de hacker anoniem wilde blijven, was Brinkman volgens eigen zeggen tussenpersoon. Toen de provincie beweerde dat de lekken waren gedicht vroeg Brinkman de hacker na te gaan of dit werkelijk het geval was. "Maar de lekken waren niet gedicht."

Volgens de provincie heeft Brinkman daarmee opdracht gegeven tot het hacken van de provincie. Brinkman stelt dat dit op verzoek van de provincie gebeurde. Hij dreigde maandag met een aangifte tegen de provincie als die de aangifte tegen de hacker niet intrekt. De provincie deed eind september aangifte van de aanval.

De hele hackaffaire wordt volgens Brinkman nu gebruikt om hem en de PVV monddood te maken in de omkoopzaak.