DEN HAAG - De Europese Commissie heeft staatssecretaris Bleker (Landbouw) vorige week een brief gestuurd om twijfels te uiten over de alternatieve plannen voor de ontpoldering van de Hedwigepolder.

Brussel blijft kritisch over de manier waarop het ministerie de natuurschade van het plan wil compenseren.

Dat zei een woordvoerster van de staatssecretaris dinsdag. Het ministerie gaat ''opnieuw en beter'' proberen de twijfels bij de commissie weg te nemen.

''Wij geloven nog steeds in het alternatieve plan en we vertrouwen erop dat we tegemoet kunnen komen aan de internationale verplichtingen om natuurschade te compenseren'', aldus de woordvoerster. Het kabinet heeft geen expliciete goedkeuring nodig van de EC voor het alternatieve plan.

Symboolpolitiek

D66 wil dat de brief van de Europese openbaar wordt. De partij is blij met het signaal van de Europese Commissie. ''Het voelt als gerechtheid. Bleker wil koste wat kost die paar vierkante kilometer aardappelpolder behouden. Dat vinden wij symboolpolitiek.''

Volgens D66 doet het alternatieve plan niet hetzelfde voor de natuur als de ontpoldering van de Hedwigepolder zou doen.

Wetenschappelijke onderbouwing

In september reageerde de Europese Commissie naar aanleiding van vragen van GroenLinks ook al kritisch op het plan van Bleker om andere polders onder water te zetten ter compensatie van het uitdiepen van de Westerschelde.

Toen stelde de commissie meer wetenschappelijke onderbouwing nodig te hebben. De woordvoerster zei die te gaan geven, maar zei nog niet te weten of nieuw onderzoek nodig is.

Vogelbescherming Nederland vindt het ''schokkend brutaal'' dat Bleker mogelijk opnieuw meer wetenschappelijk onderzoek wil laten doen. ''Dat leidt slechts tot nog meer onnodige vertraging'', aldus de organisatie. De Vogelbescherming is blij dat de Europese Commissie de plannen van Bleker afwijst.