AMSTERDAM - Minderjarige asielzoekers die door fouten van de overheid meer dan acht jaar in de asielprocedure zitten, moeten een verblijfsvergunning krijgen.

Voorwaarde is wel dat zij niet illegaal zijn geweest en dat zij of hun ouders de procedure niet hebben gefrustreerd. De PvdA en de ChristenUnie presenteren daartoe dinsdag een initiatiefwet.

De partijen willen naar eigen zeggen een eenduidige regeling voor alle kinderen van asielzoekers. Hun lot wordt nu nog geheel bepaald binnen de rechtszaken van hun ouders.

"Dat betekent dat ze naar een land moeten dat ze niet kennen, waar ze de de taal niet spreken. Dat willen we de kinderen niet aandoen", zegt CU-Kamerlid Joel Voordewind.

Voordewind wil met de nieuwe wet schrijnende gevallen, zoals die van Mauro en Sahar, voorkomen. ''De rechten van het kind moeten we zwaarder laten wegen dan de procedure'', aldus de politicus, die berichtgeving uit het Nederlands Dagblad bevestigde.

Kortere termijn

In het wetsvoorstel staat verder dat kinderen die alleen naar Nederland vluchten na 5 jaar al een verblijfsvergunning moeten krijgen. De termijn moet volgens de PvdA en de ChristenUnie korter zijn, omdat kinderen zonder ouders zich sneller wortelen in de Nederlandse maatschappij. Ook voor deze kinderen geldt dat het aan de overheid of andere omstandigheden buiten hen om te wijten moet zijn dat zij zolang hebben moeten wachten op een oplossing.

CDA en VVD hebben nog niet op het voorstel gereageerd.