HAARLEM - De Noord-Hollandse PVV-fractievoorzitter Hero Brinkman heeft half september zelf opdracht gegeven om de site van de provincie te hacken.

Dat zei hij maandag in Haarlem tijdens een vergadering van fractievoorzitters in de Noord-Hollandse Staten.

De opmerking van Brinkman wekte veel verontwaardiging bij de andere fractievoorzitters, van wie sommigen vinden dat hij opdracht heeft gegeven tot een misdrijf. Ze nemen hem ook kwalijk dat hij eerst naar de media is gegaan.

Brinkman was zich van geen kwaad bewust. Volgens hem heeft hij alleen de veiligheid van de website van Noord-Holland willen checken.

Die bleek vervolgens niet goed. Sommige partijen vonden het beschadigend voor Noord-Holland dat dit nieuws op straat is terechtgekomen.

Hacken

De provincie deed aangifte van de poging tot hacken. Brinkman eiste maandag dat die aangifte wordt ingetrokken, maar de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Johan Remkes zei dat niet van plan te zijn. Brinkman zei daarop zelf aangifte te willen gaan doen tegen de provincie.

De PVV'er beschuldigt Noord-Holland van het aanzetten tot een misdrijf, omdat de provincie haar website zo slecht heeft beveiligd.

''Dat is je reinste uitlokking'', aldus Brinkman. Hij noemde het ''schandalig'' dat er aangifte is gedaan tegen degene die dit aan de kaak heeft willen stellen. Volgens hem moest de provincie deze klokkenluider juist dankbaar zijn.

Klokkenluider

Commissaris Remkes was dat beslist niet. Volgens hem is de bewuste persoon ook geen klokkenluider maar een ordinaire hacker, die de wet heeft overtreden.

De aangifte tegen deze actie intrekken zou een slecht signaal zijn, aldus Remkes. Een meerderheid van de fractievoorzitters was dat met hem eens.

De beroering over de site van Noord-Holland ontstond 9 september, nadat Hero Brinkman in de media had bekendgemaakt dat het geheime deel van de site simpel toegankelijk was. De provincie zegt dat de beveiliging na enkele ingrepen optimaal is hersteld.