ZEIST - Oud-minister André Rouvoet wordt de nieuwe voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), de brancheorganisatie van de Nederlandse zorgverzekeraars.

Dat maakte ZN maandag bekend. Rouvoet begint op 1 februari 2012 en is aangesteld voor vier jaar. Hij volgt Hans Wiegel op, die al sinds 1995 voorzitter is van ZN.

In een persverklaring zegt Rouvoet dat er voor de zorgverzekeraars geweldige uitdagingen liggen. ''In het bijzonder als het gaat om de kwaliteit en de kostenbeheersing in de zorg."

"Juist zorgverzekeraars, die via hun inkooprol eerst en vooral de belangen van alle verzekerden van Nederland willen behartigen, kunnen daar een sleutelrol in vervullen", vervolgt Rouvoet. "Ik beschouw dat als een enorme uitdaging waaraan ik als voorzitter van de brancheorganisatie graag mijn bijdrage wil leveren.''

Arie Slob

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie feliciteert Rouvoet met zijn benoeming.

''Zorgverzekeraars Nederland krijgt met het vertrek van Hans Wiegel opnieuw een voorzitter met veel politieke en bestuurlijke ervaring. Gezien zijn achtergrond heb ik er veel vertrouwen in dat Rouvoet dat op een integere en inhoudsvolle wijze zal oppakken.''

Rouvoet was minister voor Jeugd en Gezin in het laatste kabinet-Balkenende. Hij zat vanaf 1994 in de Tweede Kamer, eerst voor de RPF en sinds 2001 voor de ChristenUnie.

April dit jaar maakte hij zijn vertrek uit de politiek bekend.