'Landen uit eurozone zetten geen ramp'

AMSTERDAM - Het is onzin dat het Europees project zou mislukken als landen uit de eurozone worden gezet. Dat zei VVD-coryfee Frits Bolkestein zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij herhaalde in de uitzending zijn mening dat Griekenland en Italië uit de muntunie moeten worden gezet.

Bolkestein reageerde op uitlatingen van onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij waarschuwde dat het uit de eurozone zetten van landen slecht zou zijn voor de Europese Unie.

Bolkestein wees er op dat de Europese Unie al voor de eurozone bestond en ook zonder de eurozone kan bestaan. "De positie van Griekenland binnen de eurozone is niet houdbaar. Dat geldt misschien ook voor Italië. Ik ben altijd al tegen de toetreding van Italië geweest. Ik zou er geen traan om laten als Italië uit de eurozone wordt gezet", zei Bolkestein.

Slagkracht

Verder heeft de Europese Unie volgens Bolkestein te veel aan slagkracht ingeboet doordat het zwaartepunt is verschoven van de eurocommissarissen naar de raad van regeringsleiders. Zelf was de VVD-coryfee ooit eurocommissaris voor de interne markt.

Hij wees erop dat bij de eurocommissarissen een meerderheid genoeg was om belangrijke besluiten te nemen. Nu moeten alle regeringsleiders van de verschillende landen unaniem instemmen met voorstellen. Dat zou het slagvaardig aanpakken van de eurocrisis bemoeilijken.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Tip de redactie