DEN HAAG - De komende dagen moet duidelijk worden of het reddingspakket van deze zomer voor Griekenland voldoende is of dat er meer noodsteun bij moet komen.

Dat maakte premier Mark Rutte zaterdag duidelijk in het Kamerdebat over de eurocrisis.

Griekenland kreeg vorig jaar mei een lening van 110 miljard euro toegezegd. Op 21 juli kwam daar nog eens 109 miljard bij.

Maar volgens een vertrouwelijk rapport heeft Griekenland veel meer nodig: minimaal 252 miljard euro, mogelijk zelfs 444 miljard. Rutte wilde daar niet op ingaan.

Transactietaks

Rutte liet tijdens eerder al weten dat het kabinet voorstander is van een financiële transactietaks, waar het zo’n belasting op financiële handelingen door banken eerder nog "helemaal niks" noemde. De premier gaf aan dat hij erover gesproken heeft met de Franse president Nicolas Sarkozy.

De taks wordt een groot onderwerp op de top van G20-landen binnenkort, voorspelde Rutte. Sarkozy, maar ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de invoering ervan niet oneindig afhankelijk maken van een brede invoering ''tot het laatste eiland in de Stille Zuidzee''.

Terughoudend

Tegelijk zei Rutte dat wel dat je er ''buitengewoon terughoudend’’ mee moet zijn als andere landen de taks niet invoeren. Dit kan volgens de premier namelijk grote gevolgen hebben voor de concurrentieverhoudingen. Zo zouden de gevolgen van een invoering ervan in Duitsland ''naar verwachting gigantisch zijn'' voor de bancaire sector daar.

Rutte wil afwachten hoe de discussie over de bankentaks gevoerd wordt tijdens de G20. ''Maar ik heb geen negatieve grondhouding ten opzichte van het instrument.'' Wel moet er goed gezocht worden naar de juiste techniek, waarbij een Britse taks mogelijk als voorbeeld kan dienen.

Niks

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën noemde voorstellen van de Europese Commissie voor een financiële transactietaks onlangs nog ''helemaal niks’’. Als de EU het op eigen houtje zou doen, zouden financiële centra als Amsterdam en de Londense city snel leeglopen.

Daarvoor hoef je ''geen helderziende te zijn'', zei Weekers toen. Ook Rutte vond de plannen toen helemaal niks. Staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) noemde invoering alleen in de EU ''gevaarlijk voor de Europese banken''.

Bonussen

Rutte wil ook dat banken die steungeld krijgen uit het Europese noodfonds geen bonussen meer mogen uitbetalen.

''Als banken gebruik maken van staatssteun, ook uit het EFSF, dan ben ik niet voor het uitkeren van bonussen'', aldus de premier. Daarmee schaarde hij zich achter een deel van de Tweede Kamer, die had opgeroepen tot de maatregel.

Het EFSF is het Europese noodfonds waarmee eurolanden die in problemen verkeren, geholpen kunnen worden. Zondag spreekt Rutte met andere Europese regeringsleiders over het eventueel ophogen van dit fonds.

De Jager

Begin deze maand kondigde minister Jan Kees de Jager (Financiën) al aan dat bestuurders van banken die in de toekomst nog staatssteun krijgen, dan geen bonus meer mogen ontvangen. Regelgeving hierover zou snel worden ingevoerd, zei De Jager toen.

De strengere aanpak van bonussen bij staatsgesteunde banken werd door De Jager in maart van dit jaar al aangekondigd.

Een andere wens van een deel van het parlement, het opdelen van zakelijke- en nutsactiviteiten bij banken, legde Rutte naast zich neer. De premier stelt dat er zogeheten Chinese Walls zijn bij banken, ofwel dat belangen niet door elkaar heen lopen.

Als er toch problemen komen, is daardoor volgens hem duidelijk waar het fout is gegaan bij een bank. ''Dan kunnen we zo nodig zeggen: lost u het zelf maar op.'' 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier

Debat EU-top