RIJSWIJK - Trots op Nederland heeft sinds vorig jaar in verschillende gemeenten 11 raadsleden zien vertrekken.

Na de raadsverkiezingen van maart 2010 was de partij met 60 raadsleden vertegenwoordigd in 38 gemeenten.

De drie fractieleden van Pijnacker-Nootdorp scheidden zich in juni 2010 af van TON en gingen verder als Gemeentebelangen. Dat was extra zuur voor oprichtster Rita Verdonk die in Nootdorp woont.

Na twee herindelingsverkiezingen in november in Oss en Zuidplas won TON drie zetels en kwam het totale aantal weer op 60 raadsleden uit. Daar zijn er sinds dinsdag 50 van over.

Den Bosch

De twee fractieleden van TON in Den Bosch stapten dinsdag per direct over naar de VVD. Volgens Hanneke Welten en André Rotman '' is het beschadigde imago van Trots op Nederland de grootste reden over te stappen.''

Den Bosch is niet de eerste gemeente waar Trots op Nederland in haar geheel verdween uit de raad. Na Pijnacker-Nootdorp hielden de twee raadsleden van Lelystad het in april voor gezien en gingen verder als Lelystads Belang. TON was in de raad van Den Helder het grootst met vijf zetels. In augustus verlieten twee leden de fractie.

Verder zag de partij van Verdonk raadsleden vertrekken in Almere en Capelle aan den IJssel waar ze elk met één raadslid was vertegenwoordigd. In Capelle ging het raadslid naar de VVD en in Almere was er een verschil van mening met het hoofdbestuur van de partij.