DEN HAAG - PvdA-prominent Jan Pronk vindt dat partijvoorzitter Lilianne Ploumen de partij schade heeft toegebracht met haar kritiek op partijleider Job Cohen.

Dat laat hij weten aan NU.nl.

"Dit doet de partij geen goed", stelt hij. "Een partijvoorzitter dient zich niet uit te spreken over de partijleider persoonlijk."

Ploumen liet eerder deze maand daags na de aankondiging van haar vertrek in de Volkskrant weten dat Cohen moet werken aan zijn zichtbaarheid. Ook moet hij van Ploumen meer werk maken van linkse samenwerking.

Inhoud

Volgens de oud-minister dient de voorzitter zich bezig te houden met de partij zelf. "En, voor zover het om de politiek gaat, met de inhoud, niet met personen. Een partijvoorzitter dient te binden niet te verwarren."

Pronk laat verder weten zich niet opnieuw te kandideren voor het partijvoorzitterschap.

"Ik wil niet de illusie wekken persoonlijke ambities na te streven", zo laat hij weten. In 2007 verloor Pronk de strijd om het partijvoorzitterschap van de huidige scheidend voorzitter Lilianne Ploumen.

Overgehaald

Pronk, momenteel voorzitter van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV), zegt verder dat hij ook in 2007 niet van zins was zich te kandideren, maar dat hij werd overgehaald door jongere partijleden.

"Bovendien ben ik inmiddels weer vier jaar ouder (71)."