AMSTERDAM - Het CDA moet de gedoogconstructie met de PVV opzeggen en op zoek gaan naar een andere gedoogpartner. Dat zegt CDA-coryfee Cees Veerman zondagavond in het tv-programma Brandpunt.

"Het moet afgelopen zijn, anders loopt het verkeerd af met het CDA", voorspelt de oud-minister van Landbouw.

De scheidend voorzitter van Natuurmonumenten oppert dat het minderheidskabinet de PVV in moet ruilen voor de PvdA of D66. Hij vreest "voor het ergste" als de huidige koers wordt voortgezet.

In de peiling van Maurice de Hond staat het CDA nu op dertien zetels en de PVV op dertig. Het CDA stond alleen afgelopen zomer zo laag.

Leers

De 62-jarige Veerman is er niet over te spreken dat PVV-leider Geert Wilders aan de touwtjes lijkt te trekken bij het CDA. Hij wijst naar minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA), die afgelopen week van premier Mark Rutte (VVD) de opdracht kreeg een conflict met Wilders bij te leggen.

Leers stelde vorige week dat migratie ook positief kan uitpakken, maar zei na de conversatie met Wilders dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen. Veerman zou in zo'n geval zijn afgetreden, zegt hij in Brandpunt.

De helft van de CDA'ers steunt Leers in zijn aanvankelijke omschrijving van immigratie, terwijl 23 procent het met hem oneens is. Een kwart van de CDA-kiezers heeft er begrip voor dat Leers geen voet bij stuk heeft gehouden, maar 52 procent vindt dat jammer. Van de CDA'er vindt 57 procent het 'triest' dat de partij Leers niet meer heeft gesteund, zo blijkt uit een peiling van De Hond.

Leider

Ook het leiderschapsvacuüm bij het CDA baart Veerman zorgen. "Verhagen is de voorman, maar voor mij is hij niet de ideale voorman." Hij zegt niet te weten wie de christendemocratische kar dan wel moet trekken.

Veerman pleitte er al eerder voor dat het CDA zich opnieuw moet definiëren en duidelijk moet maken waar de partij staat. De partij houdt eind deze maand een partijcongres.