AMSTERDAM - Steeds meer asielzoekers krijgen binnen acht dagen te horen of ze in Nederland mogen blijven of niet.

In de eerste helft van 2010 kreeg nog 29 procent uitsluitsel binnen die termijn. Inmiddels is dat percentage gestegen naar 54.

Dat zei minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij zal de cijfers maandag naar de Tweede Kamer sturen.

Het kabinet streeft naar een kortere asielprocedure om mensen snel duidelijkheid te geven. Leers vindt het ''te gek voor woorden'' dat sommige asielzoekers al 10 à 14 jaar in de procedure zitten.

Hij kondigde ook aan met nieuw beleid voor alleenstaande minderjarige asielzoekers te komen. Nu moeten die hier weg als ze 18 zijn. Die leeftijdsgrens vervalt als het aan Leers ligt. Straks wordt niet meer besloten dat iemand standaard tot z'n achttiende hier mag blijven.

Daling

Leers reageerde ook op de kritiek dat het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt nog niet is gedaald. Vrijdag bleek dat in de eerste helft van dit jaar vrijwel evenveel mensen asiel kregen als in de eerste helft van vorig jaar.

Leers zei toen al dat er nog geen daling zichtbaar is omdat de meeste maatregelen in het regeer- en gedoogakkoord niet of nog maar net in werking zijn getreden. Op de lange termijn verwacht hij wel een daling, als de situatie in het buitenland niet voor verrassingen zorgt.

Lastig

De minister wees erop dat zijn portefeuille erg lastig is, mede doordat die in Nederland gepolitiseerd is. "Ik moet heel streng zijn, maar ook rechtvaardig. De een vindt mij niet streng genoeg en de ander vindt mij niet rechtvaardig genoeg." Daarom verwacht de minister dat hij vaker terecht zal worden gewezen.

Dat is volgens de minister niet altijd even gemakkelijk. Maar dat is geen reden voor zelfmedelijden. "Ik wist waar ik aan begon."

Positief

Leers had vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA gesteld dat migratie ook iets positiefs kan zijn. PVV-leider Geert Wilders reageerde gepikeerd en zei op Twitter dat Leers 'CDA-onzinteksten' verkondigt. Ook liet hij weten dat hij Leers hard zal afrekenen op het nakomen van afspraken.

Na overleg met premier Mark Rutte (VVD) en een gesprek met Wilders benadrukte Leers deze week dat hij nog altijd achter de doelstelling van het kabinet staat om het aantal migranten substantieel te verminderen.